Home / Nieuws / ‘Niet zagen voor de kachel, maar voor het landschap’

‘Niet zagen voor de kachel, maar voor het landschap’

ANV Groen Salland niet geraakt door subsidiestop Overijssel voor verbranding houtige biomassa

WESEPE – “Ons verhaal staat als een huis. Wij zagen niet voor de kachel, maar voor het landschap.” Gerard Willemsen, coördinator van ANV (Agrarische Natuur Vereniging) Groen Salland, een vereniging van boeren en grondeigenaren uit Raalte, Olst-Wijhe en Raalte, is niet onder de indruk van het recente besluit van de provincie Overijssel om voorlopig geen biomassaprojecten te ondersteunen waarbij hout wordt verbrand.

Willemsen kent uiteraard de groeiende kritiek op het gebruik van hout als een vorm van duurzame energieopwekking. Die kritiek komt er op neer dat het niet echt duurzaam is om ergens anders op de wereld bomen om te hakken, die daarna te versnipperen en per schip naar ons land te transporteren om hier op te stoken om energie op te wekken. Met daarbij nog het gevaar van uitstoot van fijnstof bij de verbranding. Bij ANV Groen Salland is daar geen sprake van, zegt hij. “Landschapsonderhoud van ons werkgebied, de drie gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer, stond en staat voor ons voorop. Onderhoud van het Sallandse landschap is hard nodig, denk maar aan het bijhouden van hakhout, elzensingels, houtwallen, knotwilgen en bosranden. En ook bomen moeten soms verdwijnen als ze te oud worden. Van het beste hout maken we planken voor bijvoorbeeld meubels, de rest wordt versnipperd. En dat gaat via coöperatie Biomassalland naar de computergestuurde houtkachels van zo’n tien grote afnemers; van een woonwijk in Zwolle tot het zwembad met appartementen in Wijhe en van een mestdroger in Olst tot bedrijfspanden in Raalte en Luttenberg. Dat dekt een deel van de kosten van het landschapsonderhoud. Het is allemaal op wat wij noemen trekker-afstand. Eigenlijk zou je het een streekproduct kunnen noemen.” Bovendien, zo vertelt hij, wordt ook nog een deel van het gesnoeide hout bewust achtergelaten bij bosonderhoud voor de biodiversiteit.
Eigenlijk is verbranding van houtige biomassa afgelopen jaren wat doorgeslagen, zo overpeinst Willemsen. “Houtverbranding is en was niet alleen het ei van Columbus als het gaat om duurzame energie. Dat zijn windmolens en zonneparken ook niet. Er zal een duidelijke balans moeten komen. Er zijn echter heel grote jongens op die markt gekomen met gigantische kachels. Met daarop een bult subsidie. Die vragen om steeds meer hout en dat moet ergens vandaan komen. Controle op de herkomst is ook erg moeilijk. Maar het doel, minder CO2-uitstoot bereik je natuurlijk niet als je dat hout van heel ver weg per schip gaat halen. Wij kunnen de herkomst van onze houtsnippers wel 100 procent garanderen; het komt allemaal uit de drie gemeenten waarin we werken.”

Fijnstof

Dan is er nog de kritiek op de uitstoot van fijnstof bij verbranding. Willemsen gelooft daar wat betreft de houtkachels waarin de Sallandse snippers verdwijnen niet in. “Die zijn zo fijn afgesteld en computergestuurd. Ik heb er hier in Wesepe op het bedrijf zelf ook een staan. Kijk maar wat er aan fijne as overblijft. Dat is niet te vergelijken met mensen met een potkacheltje of houtkorf thuis. Als er hier in de regio teveel van die kachels zouden komen, dan moet je eigenlijk een soort van roofbouw op het landschap gaan plegen omdat je steeds meer houtsnippers nodig zou hebben. Want even die houtkachel ombouwen op gas kan niet. In zoverre is het besluit van de provincie Overijssel om geen nieuwe biomassaprojecten te steunen dus niet verkeerd.”

Bij de ANV Salland is de hoeveelheid snipperhout vrij constant. Landschapselementen en bosranden zijn in Salland voldoende aanwezig. Wel heeft die hoeveelheid te maken met om de hoeveel jaar er onderhoud aan bijvoorbeeld een houtsingel nodig is. “Voor de inzet en planning van onze eigen werkploeg is het natuurlijk het mooiste als er een duidelijk meerjarig schema is. Maar soms in een jaar met slechte prijzen of andere problemen moeten bijvoorbeeld landgoederen of boeren even bezuinigen op het landschapsonderhoud. Dat kost namelijk altijd geld, ondanks de opbrengst van de houtsnippers.”

Emoties

De leden van de werkploeg van de ANV Groen Salland krijgen wel eens te maken met kritiek als ze ergens aan het werk zijn. “Mensen zien dat en bellen vervolgens meteen de politie of branden ons af op social media. Er wordt niet gevraagd wat en waarom wij iets doen; er wordt te vaak heel snel negatief geoordeeld. Kom eerst gewoon vragen wat en waarom wij ons werk doen. Dan kunnen we uitleggen dat een houtwal gesnoeid moet worden voor verjonging. En dat ook bomen een keer dood gaan. Hak je die niet om en gaat het een keer fout bij een storm, dan heeft de gemeente het weer meteen gedaan. Veel mensen weten dat allemaal niet. Het zijn vaak emoties en onwetendheid. Geeft niks, maar vraag het ons gewoon.”

Kader met raster: Bijna tweehonderd

Agrarische Natuurverenigingen richten zich op het stimuleren en uitvoeren van agrarisch natuurbeheer. Nederland telt er inmiddels bijna tweehonderd. Geschat wordt dat agrarische natuurverenigingen samen 55 procent van het totale agrarische gebied in Nederland beheren. Meer dan negenduizend agrariërs zijn lid van een ANV.

Lees ook

Decemberactie van Gastvrij Wijhe weer van start

WIJHE – De stempelkaarten worden uitgedeeld; de inleverbussen staan klaar. De decemberactie van ondernemersvereniging Gastvrij …

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.