Home / Sallandcentraal / Natuurmomenten: Twee reebruine ogen

Natuurmomenten: Twee reebruine ogen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag krijgt Sjaak een nare bijsmaak tijdens zijn wandeling.

Her en der zijn loonwerkers bezig mais te zaaien in de nog koude grond. Ook de koude nachten hebben de grasgroei vertraagd, maar het lijkt erop dat er toch eindelijk gemaaid kan worden. Maar ja, krijg die eerste snede maar eens gemaaid en voldoende droog in de kuil.

Eenmaal bij het natuurreservaat spelen andere problemen. Een vrouw in een donkergroene parkajas is wel heel brutaal en neemt een veel kortere route. Door het weiland gaat ze langs een rij eikenbomen zomaar pats boem het Boetelerveld in. Zo wint ze een vijf of zeshonderd meter. Tja, dat kan nu de afrastering is weggehaald, maar ze banjert wel door een rustgebied.
Netjes door de ingang, zonder het overbodig geworden hekje, loop ik rechtsom. Wie weet zie ik ergens een lammergier zweven, al zie ik liever een paartje wespendieven in spectaculaire baltsvlucht boven de heide.

Dromend daarvan en genietend van de mooie Hollandse luchten zie ik links van me op zo’n dertig meter tussen gesnoeide takkenbossen van berk en grove den wat afwijkende kleuren. Wat is dat? Het lijkt wel een uil die daaronder is gevlogen. Nee, toch niet. Het is een klein reekalfje! Ik kan alleen de gelige achterspiegel en een zijkant zien. Het kalfje is nog erg klein en heeft gelig witte stippen op z’n zwartbruine rug. En ja, de twee kleine oortjes zijn ook te onderscheiden. Doodstil staat het angstige kalfje daar diep in de takkenhoop. Ik durf het niet hardop te zeggen, maar denk wel te weten wie het arme beestje heeft opgejaagd.

Blijf asjeblieft op de paden zou ik zeggen en houd honden aan de lijn. De warme en veilige kraamkamer van reeën is door de giga boskap gesloopt en het afkalven moet hierdoor bijna in de open lucht gebeuren. In plaats van de foto van het reekalfje met z’n kopje in de takken laat ik een foto zien die twee weken eerder in deze buurt is gemaakt.

Gehurkt op het pad waar het bos op zijn ‘dichts’ is heb ik drie reeën op zo’n honderd meter van me in de kijker. Ik kan op deze manier dwars door het bos kijken en het geluk en toeval is met mij. Maar deze dieren zien en ruiken wel mijn aanwezigheid en die van alle langs wandelende bezoekers constant. Voortdurend moeten ze op hun hoede zijn in het nu doorzichtige en onveilige bos.

Houd de hond vast en neem geen binnendoor routes. De jongen waar wij straks zo van kunnen genieten worden nu op de wereld gezet. Vooral in de kraamtijd en het broedseizoen gaat het om leven en dood. Geef de dieren dus de ruimte om in alle rust hun jongen op te voeden.

Lees ook

Dik vierhonderd deelnemers aan Oostermaetloop in Lettele

LETTELE – De Oostermaetloop in Lettele, onderdeel van het Sallands Cross Circuit, trok afgelopen zaterdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.