Natuurmomenten: Een platte wagen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag word het fietstochtje onderbroken door een korte boswandeling.

Wat een prachtige omgeving hier bij de oude buurtschap Varsen. Niet voor niets al die campings in het landschap. Hier bij de schuilhut aan de Oude Woestendijk zet ik even mijn fiets tegen het informatiebord. Tijd om een stukje te wandelen. Kijk, daarginder gaat een citroenvlinder. Ze zijn op afstand al te herkennen. De mannetjes van de citroenvlinder zijn felgeel en de vrouwtjes groenig wit.

Hier ga ik bij het hoge bankje even rechtsaf, het doodlopende pad op. Kijk, daar is water en vliegt een wilde eend weg en daar ook een blauwe reiger. Hier is het terrein geplagd en begint de eerste heide al te groeien. Daarachter het schrikdraad hebben afgelopen herfst schapen gelopen en kijk eens wat een mooie verborgen poelen daarachter de bosrand. Het zal me niets verbazen als er in dit zeldzame natte gebiedje ook wilde bloemen als zonnedauw en blauwe klokjesgentiaan voorkomen.

Hier het bos maar weer uit en over de harde weg terug naar de fiets. Kijk, aan de overkant koppelt de loonwerker de platte wagen met pootgoed af. En daar rijdt hij met de maispoter de zaaiklare akker op om op precies 75 cm uit elkaar mooie rechte lijnen te trekken door de losse en kruimelige ondergrond. En na een paar warme weken worden het lichtgroene rijtjes met om de 15 cm een maisplantje.

Het groeien en bloeien is weer begonnen en terwijl de loonwerker zijn rondjes over de akker draait trap ik ‘m ook an. Op naar huis en wie weet pak ik nog wel ergens een terrasje…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.