Museum De Laarman viert 25-jarig bestaan in stilte

LUTTENBERG – Museum De Laarman in Luttenberg staat op zondag 16 mei stil bij het 25-jarig bestaan. In verband met het coronavirus zijn er echter geen openbare feestelijkheden. Ook de geplande officiële heropening van het museum (dat in de afgelopen jaren een flinke metamorfose onderging) moest al twee keer worden uitgesteld. Wel wordt er ter ere van het jubileum een overzichtsexpositie ingericht, die hopelijk snel aan het publiek getoond kan worden.

Het bestuur van de CAVV en de ABTB besloot in 1992 het mengvoederbedrijf in Luttenberg te beëindigen en het gebouw te verkopen. Jan Tielbeke (bijnaam Jan van de Laarman) zocht destijds een geschikte locatie om een museum te beginnen voor zijn grote collectie landbouwvoertuigen en -gereedschappen. Dit was voor hem een unieke kans om het gebouw te kopen; een kans die hij met beide handen aangreep.
Om het museum een goede start te geven, vormde Jan daarna een bestuur met de Luttenbergers Henny Tijs, Henk Holtmaat, Theo Kemper en Theo de Vries. Op 7 oktober 1995 werd Stichting Sallands Landbouwmuseum De Laarman opgericht. Na een grote schoonmaak en opknapbeurt haalde Jan vervolgens zijn verzameling van de boerderij en richtte hij daarmee het museum in. Op 16 mei 1996 verrichtte toenmalig wethouder Anton Jansen de officiële opening. Tussen 2006 en 2008 volgde de eerste grote verbouwing. Daarbij kreeg het museum onder andere een nieuwe entree, een nieuwe toiletgroep en een keuken. Oud-landbouwminister Gerrit Braks verrichtte op 13 juni 2008 de officiële heropening.
In 2015 werd het gebouw verkocht en het eigendomsrecht van het museum overgedragen aan het stichtingsbestuur. Dat besloot daarna de oude loodsen te slopen en te vervangen door nieuwbouw en het oude maalderijgebouw te renoveren en op te knappen. Ook de inhoudelijke formule van het museum werd aangepast. Inmiddels is De Laarman een educatief activiteitencentrum op het gebied van landbouw en voeding met als thema ‘Mensen verbinden met de wereld van het voedsel en landschap’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.