Leefgebiedenkaarten aangepast voor actualisatie AERIUS

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft geactualiseerde leefgebiedenkaarten aangeleverd voor de update van AERIUS. Dat is het programma waarmee onder andere berekend kan worden of er een natuurwetvergunning nodig is vanwege stikstofeffecten op waardevolle natuur in Natura2000-gebieden. Eind dit jaar verschijnt er een nieuwe versie van AERIUS op basis van de update.

Sinds de laatste actualisatie van AERIUS in oktober 2020 is er veel aandacht voor leefgebieden kaarten die door de provincies worden aangeleverd bij elke actualisatie van AERIUS. Die kaart bestaat uit een leefgebiedenkaart en een habitattypekaart binnen de Natura2000 begrenzing. Naar aanleiding van de laatste actualisatie is er onrust ontstaan en zijn door de Tweede Kamer en door Provinciale Staten vragen gesteld. Minister Schouten heeft toen aangegeven dat percelen die volledig agrarisch in gebruik zijn en worden bemest niet in AERIUS moeten worden opgenomen.
De provincie Overijssel had deze lijn al in december ingezet vanuit de gedachte dat wanneer er volgens de regels dierlijke mest wordt uitgereden op een agrarische perceel, het dan niet logisch is dat zo’n perceel als stikstofgevoelig wordt aangemerkt. Overijssel heeft deze aanpassing nu voor een flink deel gedaan. Een deel kan nog niet worden aangepast, omdat hierover nog onderzoek moet plaats vinden. Deze volgen in de volgende actualisatie.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “De uitgangspunten moeten goed zijn en met deze aanpassing is hier nu een start mee gemaakt. We zijn er nog niet. Er moeten nog een aantal zaken ecologisch uitgezocht worden voordat er voor alle betreffende hectares duidelijkheid is. Dit gaat de komende tijd gebeuren in constructieve samenwerking met de belangenorganisaties. We hebben allemaal belang bij een goede kwaliteit van de kaarten”.

De kaarten zijn te vinden via de link: staging2.overijssel.nl/aangepastekaarten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.