Een maand geleden voorspelde ik dat rijksmonument Strunk een hoofdpijndossier zou worden voor de eigenaar, de gemeente Raalte. Inmiddels is het een politieke soap geworden, inclusief een niet aangenomen motie van wantrouwen in de gemeenteraad. Die bleek eerste nog niet rechtsgeldig ook, omdat door een technische storing de online raadsvergadering niet meer te volgen was door de dik achthonderd belangstellenden thuis. Een dag later werd een politiek toneelstukje opgevoerd met een extra, ingelast agendapunt over Strunk.
Naast een motie van wantrouwen kwam er ook een motie van afkeuring. In gewone taal; in het eerste geval is het vertrouwen in een wethouder weg; in het tweede geval is de raad heel boos. Ook deze motie kreeg geen meerderheid, dat bleef hetzelfde. Er komt nu een onderzoek naar de gang van zaken waarvoor 12.500 euro beschikbaar is. Rond de zomer moet dat klaar zijn.
Ik ben benieuwd hoe het hele verhaal van Strunk in amper een paar maanden als een pudding in kon storten. ‘Een bruisend multifunctioneel centrum met veel gebruikers, bouwkundig in prima staat en met een sluitende begroting’, voorzag kwartiermaker Klaas Koekkoek in december in deze krant. Begin dit jaar tikte de gemeenteraad bijna 7 ton af voor wat volgens de enthousiaste afdeling communicatie een ‘multifunctionele accommodatie en doe-, beleef- en bezoekerscentrum’ zou worden. Tot kort daarna opeens Klaas uit het koekoeksei kwam; het was financieel, bouwkundig en organisatorisch allemaal onmogelijk. Waarna iedereen zich in een geheimzinnig stilzwijgen hulde.
Ergens is iets helemaal fout gegaan. Persoonlijk denk ik dat het een overmaat aan enthousiasme was; er moest iets gebeuren met de eeuwenoude boerderij en een bruisend multifunctioneel centrum leek heel aantrekkelijk. Door dat enthousiasme zijn de betrokken wethouders, maar dus ook de gemeenteraad de nuchtere realiteit uit het oog verloren.
Ik ben geen econoom maar als je 7 ton investeert om daarna kleinschalige en meestal niet erg kapitaalkrachtige huurders binnen te halen, dan lijkt mij een sluitende exploitatie heel erg moeilijk. Bovendien; veel van die genoemde clubs worden gesubsidieerd, dus dan wordt het broekzak-vestzak. Ook werden allerlei namen van toekomstige huurders genoemd, maar die zagen dat zelf toch anders. Waarschijnlijk zijn er informele contacten geweest, zowel Klaas Koekkoek als de betrokken wethouders hebben een enorm lokaal netwerk, maar zijn die nooit uitgewerkt in concrete toezeggingen, laat staan in huurcontracten. En die suggestie werd wel gewekt.
Na een korte pauze gaat deze zomer dus de eigen Raalter boerderijsoap verder. In de politiek moet dan iemand de schuld krijgen. Het kan dus zomaar de kop van de wethouders Wout Wagenmans en/of Frank Niens kosten. Voor mij hoeft dat niet zo. Niemand heeft zich verrijkt, niemand heeft bewust de zaak willen bedonderen of een potje staan te liegen, maar er zijn absoluut grote fouten gemaakt. Ik vind het veel belangrijker dat die hersteld worden dan dat een nieuwe (of andere) wethouder zich gaat inwerken. En dat voor minder dan een jaar want 16 maart volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Bovendien, ook de gemeenteraad zelf heeft zich begin dit jaar achteraf gezien te weinig kritisch opgesteld toen die 7 ton er moest komen.
Een oplossing moet in ieder geval niet de reflex zijn van zowel bestuurders als casinobezoekers; ‘Zeven ton was niet genoeg, we gooien er dus nog maar een paar ton tegenaan want anders zijn we alles kwijt’. Zet met Sallandse nuchterheid eerst goed op een rijtje wat haalbaar en realistisch is. ‘Platgooien die ouwe meuk’, zoals een bekende opiniemaker uit Laag Zuthem voorstelde (en hij is zeker niet de enige), is in ieder geval geen goede of haalbare oplossing.