Lauk: Beerenburg

Heel lang geleden, ik was net begonnen als leerling-journalist bij het toenmalige Overijssels Dagblad aan de Varkensmarkt in Raalte, ontdekte ik dat verrassend veel Sallanders Beerenburg dronken. Voor mij, net als de rest van het land inclusief Friesland zelf, was dat een typisch Fries drankje.

Dat bleek dus helemaal verkeerd. Aan de Varkensmarkt destilleerde wijlen Harrie Woolderink namelijk tientallen jaren de enige echte Raalter Beerenburg. Die is gebaseerd op een recept dat ene Dereck Kortenhorst in 1722 mee naar Raalte bracht. Hij had dat in Amsterdam ‘daar aan de Kuip aan de Nieuwe Haarlemmer Sluis’ (citaat van het etiket) gekocht van de lokale apotheker Hendrik Jan Beerenburg. Beerenburg is dus helemaal geen Fries drankje leerde ik snel. Vele jaren heb ik dat overal in den lande mogen vertellen, tot verbazing van velen. Ook aan Friezen, maar dat zijn stijfkoppen, die pak je niet makkelijk hun zogenaamde Friese drankje af.

Toen ik die ontdekking destijds deed in Raalte, en bij wijlen mijn chef Louis van Raaij het eerste glas Woolderink Beerenburg proefde, moest ik even wennen. Eerlijk gezegd, ik zat toen nog in het stadium van pils en dan het liefst zo veel mogelijk. Later ontwikkelde ik me op dat terrein; eerst het speciaalbier en de laatste jaren de whisky uit Schotland. Geen whiskey want dat komt uit Ierland. Ezelsbruggetje; in whisky zit geen ‘e’ net zoals in Schotland.

Ruim tien jaar geleden kwam die aloude Woolderink Beerenburg weer onverwachts op mijn pad. De liefhebbers en kenners in Raalte, zoals Louis en Rita van Raaij, klaagden dat de kleur en smaak veranderd waren nu het spul in Tilburg gedestilleerd werd. Ik vond dat een bijzonder en ook grappig verhaal en publiceerde er enkele stukken over, onder meer in de helaas gesneuvelde rubriek ‘Hier in Salland’ van de Stentor.
Harrie Woolderink toog hoogstpersoonlijk naar de stad van de Kruikenzeikers en zorgde dat ze daar hun werk beter gingen doen. En kwam bij mij thuis persoonlijk een fles afleveren als bewijs dat het weer het goede spul was. Helaas, Harrie was inmiddels overleden, besloten ze daar enkele jaren later om er helemaal mee te stoppen. Te weinig omzet dus, want deze Beerenburg werd vooral in Salland verkocht. En dan met name onder een steeds oudere groep liefhebbers met het nodige verloop.

Het is te danken aan de broers Richard en Hans, zoons van Harrie Woolderink, dat de Jacoba (enkele jaren geleden) en de Beerenburg (vanaf vandaag bij slijter Willem Schimmel) weer te koop is. Helaas is de tijdsgeest veranderd, je mag geen alcoholischer dranken meer aanprijzen. Alcoholgebruik is namelijk heel erg slecht, zo roepen allerlei organisaties die daar hun broodwinning van hebben gemaakt. Ze hebben natuurlijk een punt, er zijn genoeg nadelen door drankmisbruik, maar aan de andere kant denk ik wel eens; zonder alcohol had de helft van de Sallandse echtparen, inclusief mijzelf, elkaar nooit die eerste keer hebben durven aan te spreken. Daarom bij deze; die Woolderink Beerenburg is niet verkeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.