Ingezonden brief: Afvallen, had ik dat maar eerder gedaan

Margot Lammers uit Welsum ging de strijd aan met haar kilo’s aan. En met succes. Ze raadt iedereen aan om gebruik te maken van een leefstijlprogramma dat wordt vergoed door de basisverzekering. “Met name het feit dat sportscholen nog steeds niet open mogen is erg onlogisch in mijn ogen en vooral ook een gemiste kans om het genoemde traject zo succesvol mogelijk te laten zijn”, zo laat ze weten. Ze schreef onderstaande brief.

“Momenteel lees en hoor je steeds vaker de roep om een gezonde(re) samenleving. Covid 19 drukt ons met de neus op de feiten. Gezond leven en bewegen zijn belangrijk voor de weerstand. ‘De overheid zou er iets aan moeten doen’, is regelmatig de conclusie. Uiteindelijk ligt de keuze om iets te veranderen aan je leefstijl bij jezelf. Wat de overheid al wel heeft gedaan, is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) opnemen in het basispakket van de zorgverzekering. Het programma Pointer heeft in de uitzending van afgelopen 29 maart aandacht besteed aan mijn traject. https://pointer.kro-ncrv.nl/helpt-de-leefstijlcoach-ons-van-de-coronakilos-af.
Ik ben een vrouw van 51 jaar, getrouwd, twee kinderen, ik woon in Welsum en werk parttime bij de Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal. Meerdere malen ben ik de strijd met de kilo’s aangegaan, maar nooit met een blijvend resultaat, want mijn gewoontes bleven hetzelfde. De laatste tien jaar zijn er sluipenderwijs nog meer kilo’s bij gekomen. Met die extra kilo’s kwamen tevens lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten zoals zere knieën, zere voeten, slechter slapen en me futloos, ongemotiveerd en neerslachtig voelen. Naar aanleiding van onder meer deze klachten is een algemeen bloedonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat een aantal waarden tegen de grens van wat ‘normaal’ is aan zat, maar strikt genomen dus geen reden voor actie. Eigenlijk stelde het me gerust in plaats van dat de alarmbellen gingen rinkelen. De klachten, die onveranderd aanwezig bleven, nam ik voor lief en ik leefde verder. Het lukte me nog vrij eenvoudig om passende kleding te kopen, ook al was het meestal niet datgene wat ik graag zou willen dragen. Schoenen, daar had ik nog maar één soort van: gemakkelijke. In het programma van Pointer noem ik het moment, zo’n anderhalf jaar geleden, waarop ik op een soort ‘breekpunt’ belandde. Het was het moment waarop ik zichtbaar voor iedereen op vliegveld Teuge op een weegschaal moest staan omdat ik mee wilde in een sportvliegtuigje. Toen moest er iets gebeuren!

Doorverwijzing

Ik besloot contact op te nemen met Sportcentrum Leef! in Wijhe. Ik had bedacht dat ik vanuit mijn werk in Hellendoorn twee keer per week eerst langs de sportschool zou gaan om iets aan beweging te gaan doen. Tijdens het kennismakingsgesprek met Michel Vierwind vertelde hij over de mogelijkheid om de ‘Beweegkuur GLI’ te volgen, een tweejarig traject met begeleiding door een team van drie professionals. Het wordt aangeboden door Stichting Cadans, jouw leefstijl onze zorg. Om deel te kunnen nemen aan een GLI traject is een beoordeling en doorverwijzing van de huisarts nodig. Tijdens eerdere afvalpogingen lukte het wel om de eerste vijf kilo kwijt te raken, maar daarna leek het steeds alsof mijn lichaam in opstand kwam en alle vetreserves op slot gooide. Hopelijk zou het nu anders gaan.
De leefstijlcoach, Daan Damveld, hielp me inzicht te krijgen in gewoontes behorend bij mijn leefstijl en belemmeringen die ik voelde om iets aan die gewoontes te kunnen veranderen. Met de leefstijlcoach worden meerdere persoonlijke gesprekken gepland, maar ook groepsbijeenkomsten waar je je ervaringen met elkaar kunt delen.

Goed te doen

Marcel Oosterbroek, de beweegprofessional, stelde een trainingsschema samen dat ‘goed te doen’ was. In samenspraak met de beweegprofessional wordt een passend, persoonlijk plan gemaakt. Niet alleen lichamelijk werd ik al snel veel fitter, maar ook geestelijk. Ik bekeek zaken positiever en kreeg meer doorzettingsvermogen. Dit effect had ik niet voorzien, maar is duidelijk aanwezig. De keuze op welke manier je de factor ‘bewegen’ in wilt vullen is aan de deelnemer zelf. Het sporten via een vereniging of bij een sportschool wordt niet vergoed binnen de GLI en de basisverzekering. Stichting Cadans en het sportcentrum werken samen en voor GLI deelnemers is er wel de mogelijkheid om het eerste half jaar een voordeliger abonnement af te sluiten.

Onbegrijpelijk

Tijdens de sluiting van de sportschool door corona werden er diverse alternatieven aangeboden voor de leden. Een daarvan is Personal Training. Daar heb ik gebruik van gemaakt en ben dat blijven doen. Het helpt me gemotiveerd te blijven om te bewegen. Toch hoop ik dat de sportscholen binnenkort hun deuren weer mogen openen. Het sporten onder coronaverantwoorde maatregelen is namelijk erg netjes geregeld. Het is onbegrijpelijk dat zij nog steeds gesloten moeten blijven.
Mirka Bergboer, de (medisch) diëtiste, gaf in de groepsbijeenkomst een aantal belangrijke eye-openers over voeding in het algemeen. Ook heeft ze veel handige tips en ‘wist je dat’- feiten over eten en eetgewoontes. Ik zag op tegen een verplicht dieet met allerlei onbekende producten en apart koken voor mezelf. Maar dat bleek niet van toepassing. Het individuele gesprek met de diëtiste is gericht op je persoonlijke eetpatroon. Per maand viel ik gemiddeld 2,5 a 3 kilo af. Zo lukte het om fitter, gezonder en 35 kilo lichter te worden. Mijn bloedwaarden zijn na het eerste jaar opnieuw onderzocht en lieten een spectaculaire verbetering zien.
In het tweede jaar wordt aandacht gegeven aan mogelijke valkuilen en terugvalrisico’s. Deze worden uitgebreid doorgenomen met de leefstijlcoach. Het herkennen van stressfactoren en manieren om daar mee om te gaan, worden besproken, evenals het belang van goede slaap, op zijn tijd ontspanning en genieten van het leven.

Inspireren

Had ik dat maar tien jaar eerder gedaan! Maar ik besef dat dat achteraf makkelijk gezegd is. Jammer, ik had me al veel eerder fitter, gezonder en positiever kunnen voelen. Dat is de reden dat ik dit opschrijf. Ik hoop anderen, die tegen het punt aan zitten ‘iets’ te gaan doen aan hun leefstijl, te kunnen inspireren. Als je niet voor het aantal kilo’s gaat, doe het dan voor het fitte gevoel dat je krijgt door meer te bewegen en gezondere keuzes in je voedingspatroon te maken. Merk door je leefstijl eens onder de loep te (laten) nemen, dat er mogelijkheden genoeg zijn om gedoseerd aanpassingen te doen in je leefstijl waardoor je op korte termijn gezondheidswinst in het algemeen zult behalen.”

Margot Lammers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.