Grote opgave aangaande leegstand buitengebied

Raalte hotspot qua stoppende boeren en vrijkomende schuren; college wil extra mogelijkheden

RAALTE – Wageningen University en Research verwacht op basis van prognoses dat er tussen 2018 en 2030 zo’n 166 boerenbedrijven in het buitengebied van de gemeente Raalte gaan stoppen. Daarmee is de gemeente volgens de universiteit een ‘hotspot’ en ligt er een grote opgave wat betreft de vrijkomende schuren en andere gebouwen. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgenomen in de evaluatie van het beleid ‘Erven in Beweging’ van de gemeente Raalte. Gezien de grote opgave wil het college dan ook meer mogelijkheden om boeren te begeleiden.

Toch staat Raalte er, volgens wethouder Wout Wagenmans en burgemeester Martijn Dadema, wat betreft leegstaande schuren en andere agrarische gebouwen op dit moment helemaal niet slecht voor. Integendeel zelfs. “We hebben haast geen sloopmeters meer. Gemeenten komen hier shoppen om te kijken hoe we het aanpakken.” Overigens gaat het niet alleen om het tegengaan van verpaupering, ook de bestrijding van ondermijning speelt een rol, zo meldt Dadema. Raalte wil met het beleid immers ook voorkomen dat leegstaande schuren in beeld komen bij criminelen.
Het Erven in Beweging-beleid is sinds 2017 van kracht. Destijds was de verwachting dat er tussen 2012 en 2030 ongeveer 300.000 vierkante meter aan agrarische bebouwing vrij zou komen door bedrijfsbeëindiging. Hoeveel dat er inmiddels zijn, is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat het flink meer wordt; Wageningen UR rekent er op dat er tussen 2018 (het peiljaar van het onderzoek) en 2030 nog eens zo’n 348.000 vierkante meter vrij komt, meer dan 10 procent van het totaal in Overijssel. En nog wat cijfers: volgens Wageningen UR (peiljaar 2018) zijn er in het buitengebied van Raalte 476 boerenbedrijven. Dat zijn er 114 minder dan in 2012. Bijna een op de vijf boeren is dus tussen 2012 en 2018 al gestopt. Volgens de prognose komen er daar tot aan 2030 dus nog eens zo’n 166 bij.
Uit de cijfers blijkt volgens de gemeente dat er ‘onverminderd behoefte is aan regelingen om deze transitie te begeleiden’. Raalte doelt daarmee bijvoorbeeld op de rood-voor-roodregeling die sloop van bedrijfsgebouwen stimuleert (in ruil voor woningmeters; eventueel op een andere locatie).

Dubbele adressen

Om tegemoet te komen aan de grote verwachte opgave wil het college dus meer mogelijkheden. Zo is het de bedoeling dat Raalte actiever meewerkt aan het formeel maken van dubbele woonsituaties. Veel woningen op het platteland worden al (vele jaren lang) gesplitst gebruikt. De woningen hebben aparte huisnummers en beide adressen betalen al OZB-belasting. Dat is zo gegroeid. Maar vaak is de situatie nog niet formeel gemaakt. Als de eigenaren dat willen, wordt een sloopcompensatie (van leegstaande schuren en andere agrarische gebouwen) gevraagd van 500 vierkante meter. Daarnaast wil het college ook experimenteren met meer vrijheid voor eigenaren om ‘andere’ woningtypes op hun erf neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan kleinere wooneenheden of appartementen in schuren. Dat zal dan wel aan strenge voorwaarden en eisen worden verbonden. “We hopen op initiatieven zodat we er serieus naar kunnen kijken; met een open mind”, zo stelt Wagenmans.

Recreatiewoningen

Ook is het de bedoeling dat bestaande recreatiewoningen in het buitengebied met een sloopcompensatie van 500 meter een permanente woonbestemming kunnen krijgen. Daarbij gaat het dan om wat de gemeente solitaire recreatiewoningen noemt; dus woningen die niet op een park staan. Daarnaast komt het bij planvorming voor dat het college meewerkt aan de legalisering van bestaande (illegale) schuren. Daartoe geldt voor gemeenten overigens een wettelijke onderzoeksplicht. Als er mogelijkheden zijn om tot legalisatie over te gaan, moeten die worden bekeken. Als een schuur echter niet binnen de grenzen van het huidige beleid past, moet die alsnog worden gesloopt. Om te legaliseren beschikt de gemeente onder meer over de schuur-voor-schuurregeling. Dus sloop van schuren in ruil voor herbouw (of in dit geval legalisatie).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.