Gerlant: Verdeel en heers in agrarisch Nederland

Het was vorige week maandagavond een tweeëneenhalf uur durende martelgang op YouTube: een gesprek tussen de voorzitter van LTO Nederland, Sjaak van der Tak, en de FDF-boeren onder aanvoering van voorzitter Mark van den Oever. Oeverloos lullen over hoe ze te toch in vredesnaam een paar centen meer voor hun producten kunnen beuren.

FDF die vol inzet op hun idiote concept ‘Farmers Friendly’, waarbij supermarktketens vrijwillig een paar centen van hun marge afstaan ten behoeve van de boer. Zo niet stappen ze op de trekker en leggen ze Nederland plat. Van der Tak, meer politiek onderlegd, heeft een eigen plan. Ook in zijn plan moet de super gaan betalen op vrijwillige basis en daarom is het niet goed.
Over FDF en hun manier van communiceren met de maatschappij ben ik al in september 2019 duidelijk geweest. Dat is niet mijn manier, alhoewel ik net als iedereen heb gezien en gevoeld welke dynamiek die eerste protesten in oktober ’19 teweeg hebben gebracht. De koers van Van der Tak, koud honderd dagen voorzitter van het eeuwig onder vuur liggende LTO Nederland, is nu wel duidelijk: ‘We gaan polderend ten onder’. Nu is dat in mijn geval niet zo erg. Ik behoor tot de afgekeurde minima en huur voor de hobby nog een paar stukkies grond, zodat ik zo af en toe nog eens met de poten in de klei sta. En een hobby mag geld kosten. Ik hoef er niet van te leven en ik ben lid van LTO. Dus zit ik in een kamp. Dat is namelijk wat maandagavond heel duidelijk werd. Er is niets zo verdeeld als de Nederlandse agrarische sector en je bent voor of tegen. Daar gaan ze kapot aan.

Relschopper

Protesteren is mij niet vreemd. Ik was in de jaren negentig een van de relschoppers bij de akkerbouwprotesten die een trekker parkeerde op de trappen van het ministerie. Relschopper, ik zeg bewust geen gangmaker; het waren anderen die dat aanstuurden. Ik kreeg als 20-jarige van de baas in de polder een trekker en de opdracht om het acht uur journaal met Harmen Siezen te halen en dat heb ik gedaan. Hijzelf als lokale bestuurder bleef thuis. Later heb ik pas begrepen wat er gebeurde. Ook ingezien dat het protesteren geen enkele zin heeft gehad omdat politici toch wel hun gang gaan. Tenzij je kunt polderen en dat heeft ons gebracht waar we nu staan: FDF die de onvrede onder de boeren op schreeuwerige wijze vertolkt, hun angsten en onvrede benoemt en hen een lolly voor houdt en Sjaak. Dat heb ik al benoemd.
Er is geen sector meer verdeeld dan de agrarische. Dertig jaar lang heb ik gedacht dat het niet mogelijk was om een gezamenlijke vuist te maken tot oktober 2019. Die dag en tijd veranderde er wat en sprak agrarisch Nederland even als één man. Maar al snel daarna gingen ze weer rollebollend over straat. Het politieke ‘verdeel en heers’, wat ik in de jaren negentig heb gezien toen groot staatsman Gerrit Braks mij een hand gaf en met zijn gemoedelijke Brabantse accent een vaderlijke, figuurlijke aai over de bol gaf, werkt ook nu nog. Hij wist dat wanneer ik weer in de polder op de akker was, ik een individu zou zijn. Exact hoe de Haagse politiek ook nu weer acteert.

Achterste tiet

Farmers frendly is waardeloos omdat je altijd aan de achterste tiet blijft liggen om het maar even in boerentaal uit te drukken. “Oh supermarkten, mogen wij alsjeblieft een beetje meer? We weten dat jullie niet hoeven, maar…” Daar komt het op neer. Naast alle andere problemen die er op dit moment in de sector spelen, is het verdienmodel van de boer het grootste item. En als je nu poldert of op de trekker stapt om te protesteren, moet je van de geschiedenis durven te leren.
De evolutie van de Nederlandse landbouw begon ooit bij de coöperatieve gedachte. Samen de melk verwerken, samen inkopen, samen verkopen en het ging mis toen de boer niet meer aan het roer stond, maar de aandeelhouders. Van die kennis moet je profiteren, niet het wiel uitvinden of je zelf nog afhankelijker maken. Verdeel en heers binnen één Europa en haar regels doe je door corporaties te maken. En niet door elkaar tweeëneenhalf uur af te katten. Den Haag lacht in z’n vuistje.

Gerlant@regiobode.nl

staging2.youtube.com/watch?v=wnQTQNnnrf8&t=6450s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.