Gemeenteraad Raalte praat over richtlijnen voor windmolens

Windmolens tot 100 meter op tientallen plekken mogelijk; tot 210 meter op meerdere locaties

RAALTE – De gemeenteraad van Raalte praat op donderdag 27 mei over de op te stellen richtlijnen voor de plaatsing van (grote) windmolens in de gemeente. Inmiddels heeft Raalte twee belemmeringenkaarten op haar website geplaatst waarop de gebieden die eventueel in aanmerking komen voor windmolens in beeld worden gebracht: één voor de dorpsmolens (maximale hoogte 100 meter) en één voor de hoge molens (maximaal 210 meter). Overigens vallen kleine windmolens (tot 25 meter) niet onder het nieuwe beleid. De voorwaarden daarvoor zijn al vastgelegd binnen de huidige regelgeving.

Wat de dorpsmolens betreft liggen er overal in het buitengebied en om elke kern wel mogelijke locaties (in de hele gemeente vele tientallen); voor de hoge molens zijn het er wat minder. Wel valt op dat er in het gebied tussen Raalte, Heeten en Wesepe meerdere locaties in aanmerking komen voor hoge molens (en dus ook dorpsmolens). Dat geldt ook voor het gebied tussen de driehoek Raalte, Heino en Lemelerveld. Wat de hoge molens betreft liggen er ook mogelijk geschikte locaties bij Laag Zuthem, ten noordoosten van Heino (richting Dalfsen), tussen Mariënheem en Luttenberg en ten zuiden van Heeten. Dit overzicht is niet volledig. De kaarten zijn te vinden op staging2.raalte.nl (ga naar gemeenteraad, klik op vergaderkalender en ga vervolgens naar rond-de-tafelgesprek). De werkkaarten staan onder punt vijf.
Het gaat overigens om concept-werkkaarten. Even voor de duidelijkheid: nog niks is zeker, er is nog geen locatie in ontwikkeling (of wat dan ook) en mogelijk komen er nog locaties bij of vallen er locaties af. Er gelden namelijk nogal wat ‘belemmeringen’ voor windmolens. En juist die zijn op de kaarten in beeld gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de dorpsgrenzen (molens moeten er afhankelijk van het type circa 400 meter vanaf staan); de aanwezigheid van spoorlijnen, hoogspanninglijnen en hoofdwegen; de minimale afstand tot woningen (250 meter voor dorpsmolens) en de aanwezigheid van natuurgebieden en beschermde soorten.

RES-bod
Regio West-Overijssel (waar Raalte deel van uit maakt) kwam eerder uit op een RES-bod van 60 procent zon en 40 procent wind. Inmiddels is die streefrichting andersom (windenergie is, zo blijkt tenminste uit doorrekeningen, effectiever dan energie uit zon). Dit is een doelstelling op regionaal niveau en geldt niet één op éen voor elke gemeente afzonderlijk. Niet in elke gemeente is namelijk evenveel ruimte voor windenergie. Als Raalte aan deze ambitie wil voldoen, moeten er naast circa 49 hectare aan zonnepanelen óf vijf hoge molens óf circa dertig dorpsmolens (of tussenvormen daarvan) komen te staan
Overigens zei wethouder Frank Niens eerder in deze krant dat de gemeente de ambities qua wind bewust klein houdt. “Daarmee zijn we wat bescheidener. Er zijn andere plekken in Nederland waar die beter passend zijn en een hogere opbrengst hebben.” Maar, zo stelde hij ook: “Dit is niet het eindpunt. Dit zijn de doelen tot 2030. Maar dan komen de doelen tot 2050 nog.”

Uitgangspunten
De uiteindelijke richtlijnen voor windenergie zullen bestaan uit verschillende aspecten: de visie van gemeente Raalte op windenergie, de ruimte die er is voor windenergie, de uitgangspunten die gelden en processtappen die een initiatiefnemer moet doorlopen. Hierbij gaat het onder andere over de aspecten lokaal eigendom, dialoog en participatie. Het rond-de-tafelgesprek is te volgen via een livestream (zie https://raalte.notubiz.nl/live). Ook is het mogelijk om meningen in te brengen, maar de inschrijvingstermijn daarvoor is inmiddels verstreken. Aanvang is om 20.30 uur.

Foto: Pixabay

1 REACTIE

  1. NIMBY reacties in 3 , 2, 1……

    Zonder dollen; mooie stap van buurgemeente Raalte. (Ik kom uit Wijhe) Samen optrekken met buurtgemeenten en een paar locaties zoeken waar de minste hinder ontstaat. Flink wat geld naar de omgeving ter compensatie en het eigendom in handen houden zodat inwoners zelf bepalen wat er gebeurt met die molen en wanneer die uit of aan staat. Dan moet het lukken volgens mij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.