Flierefluiter wil flink uitbreiden

.

College onder voorwaarden akkoord met energieopwekking en deels overdekt waterparkRAALTE – Het Raalter college van B&W wil onder voorwaarden medewerking verlenen aan nieuwe uitbreidingsplannen van de Flierefluiter. Het recreatiebedrijf wil meer parkeerruimte, plek vrijmaken voor energieopwekking (zonnepanelen en/of windmolens) en 1.800 vierkante meter aan extra bebouwing op het huidige terrein realiseren (onder andere voor een deels overdekt waterpark). Het doel is om in de komende jaren te groeien naar maximaal 100.000 bezoekers per jaar door juist de minder drukke perioden (dalmomenten) te benutten.

De Flierefluiter trekt nu zo’n 60.000 bezoekers per jaar. Dat aantal is beduidend hoger dan de in 2010 uitgesproken verwachtingen van een toekomstig bezoekersaantal van 37.500. Het maximale aantal van 100.000 bezoekers per jaar zal worden vastgelegd in het bestemmingsplan. Met de buren is al gepraat over de plannen. Zij hebben diverse zorgpunten aangegeven en uitten ook hun zorgen over het nakomen en naleven van de afspraken, maar volgens het college is er door de gesprekken over de plannen en eerdere aanpassingen een positieve grondhouding. Aan de plannen wordt een schuur-voor-schuurregeling gekoppeld. Elders in het buitengebied van de gemeente zal 4.800 vierkante meter aan landschapsontsierende bebouwing worden gesloopt.
De uitbreiding voor parkeergelegenheid en energieopwekking komt aan de westzijde van het terrein (aan de Hogebroeksweg). Het gaat om een klein zonnepark (circa 5.000 vierkante meter), al dan niet gecombineerd met windmolens. De omwonenden hoeven niet bang te zijn voor joekels; het bestemmingsplan laat met een binnenplanse afwijking een maximale hoogte van 25 meter toe. De extra meters krijgen wel de bestemming cultuur en ontspanning. Deze bestemming heeft het huidige terrein ook. Het college wil vastleggen dat de aanwezige groenstrook wordt ‘doorgetrokken’ rondom de uitbreiding. Dat moet gebeurd zijn voordat met de bouwactiviteiten wordt gestart.

Bijna verdubbeling

De 1800 vierkante meter extra aan bebouwing op het huidige terrein levert bijna een verdubbeling van het bouwvlak op (van 2.200 vierkante meter naar 4.000). Door de uitbreiding van het terrein blijft het bebouwingspercentage echter op 20 procent. De Flierefluiter wil de extra meters onder andere gebruiken van een deels overdekt waterpark. Zo hoopt het recreatiebedrijf ook bij minder mooi weer bezoekers te trekken. De horecavoorzieningen moeten worden verspreid over het terrein, maar komen niet aan de voorzijde. Zo moet worden bewerkstelligd dat de horeca exclusief door gasten van de Flierefluiter wordt gebruikt. De bebouwing mag niet hoger worden dan nu is toegestaan. Het is overigens de bedoeling om de uitbreidingen gefaseerd te realiseren. De Flierefluiter gaat nu verder met het uitwerken van de plannen. Naar verwachting is dat in dit najaar afgerond.

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Waarom geen zonnepanelen boven het parkeerterrein? Ook windmolens ten zuiden van de zonnepanelen lijkt mij ivm de schaduw geen goed idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.