De Hooiberg moet weer sfeer van bruine kroeg krijgen

Freddy en Alice Kleinlugtenbeld van Eetcafé Boskamp nieuwe uitbaters van kantine in de Hooiberg

OLST/BOSKAMP – Een rotjaar voor de horeca; Freddy Kleinlugtenbeld (53), samen met echtgenote Alice (50) de uitbater van Eetcafé Boskamp, windt er geen doekjes om. Toch weerhoudt dat het echtpaar er niet van om een nieuwe stap te zetten; na de zomer gaan ze ook aan de slag in de kantine van sporthal de Hooiberg. De twee hopen er op termijn een sportcafé van te maken.

“De basis is en blijft natuurlijk de 41 sportverenigingen die gebruik maken van de Hooiberg. Het verschil tussen kantine en café is dat je in een kantine geen andere activiteiten, los van de sport, kunt organiseren. En dat de tap een bepaalde tijd nadat de laatste sporter klaar is, dicht moet. Maar eerlijk gezegd is het dan ook vaak de hoogste tijd. Duidelijk is dat een cafévergunning meer mogelijkheden biedt dan een kantinevergunning. Maar we hebben dus alle vertrouwen dat de gemeente het nu allemaal goed heeft geregeld. Ze waren trouwens meteen heel erg enthousiast toen we contact opnamen.”
Het café ging twee jaar geleden dicht toen uitbater Marcel Kluin er mee kapte. De gemeente Olst-Wijhe, verantwoordelijk voor de sportkantine, had Kluin een vergunning gegeven waarmee de activiteiten konden worden uitgebreid van sportkantine naar café. Dan was er ruimte voor een maximaal aantal feesten per jaar. Enkele overburen vreesden echter voor overlast en kregen gelijk van de rechter in Zwolle. Waardoor het dorp Olst opeens zonder café zat, al was dat uiteraard niet zo merkbaar tijdens de verschillende lockdowns. “Voor die tijd werd er hier in het café zeker over gepraat, dat je in heel Olst nergens wat kon drinken. Het is nog niet eens zo lang geleden dat er vier of vijf cafés waren”, zo overpeinst Freddy.
Ook hij moest natuurlijk de deuren sluiten, maar als dakdekker met een eigen bedrijf kon hij gewoon doorwerken. Straks wordt het horecawerk in Olst en Boskamp verdeeld door het echtpaar, hun zoon (bijna klaar met de opleiding zelfstandig werkende kok bij hotel-restaurant Gaia) en enkele nieuw aan te trekken medewerkers.

In gesprek

Het echtpaar Kleinlugtenbeld hoopt wel dat de caféfunctie straks mogelijk wordt. “De gemeente Olst-Wijhe heeft intern flink wat aangepast en verbouwd. Ze hebben er echt alles aan gedaan om overlast voor de buurt te voorkomen. We zijn zeker ook van plan om met de omwonenden in gesprek te gaan.”
Eetcafé Boskamp biedt inmiddels ook onderdak (in normalere tijden dan) aan biljarters en darters die eerst in de Hooiberg actief waren. Of die straks terug naar Olst gaan? Dat is toch vooral hun eigen keuze, zo benadrukken de Kleinlugtenbelds. “Nee, we zien dan niet als nadelig of zo voor het eetcafé. Het blijven in beide gevallen gewoon onze eigen klanten. Dat was natuurlijk heel anders geweest als er een andere uitbater op de Hooiberg was gekomen.”

Goede mix

Als na de zomer, zeg maar bij de start van het nieuwe sportseizoen, de kantine bij de Hooiberg weer de deuren opent, dan hoeven de bezoekers niet heel veel veranderingen te verwachten. “Het ziet er allemaal nog redelijk goed uit. Misschien dat we de keuken wat aanpassen. Dat hangt mede af van wat onze zoon wil. Voor de rest moet het weer de sfeer van een gezellig bruin café krijgen. Net zoals het was, daar gaan we niet heel veel aan veranderen. Met lekkere snacks, maar geen kleine kaart. Voor saté en schnitzels, de succesnummers hier, moet je toch op de Boskamp zijn.”
Voor het echtpaar wordt het in ieder geval een mooie nieuwe stap in hun horeca-avonturen. In de zomer van 2014 stonden ze voor het eerst met een snackwagen op de Loswal bij Wijhe, om het jaar daarna het Eetcafé Boskamp (het dorp waar ze al twintig jaar wonen) te gaan runnen. Samen hebben ze een goede mix van eigenschappen. “Ik ben enthousiaster, zeg direct ja tegen zo’n plan. Alice is gelukkig wat bedachtzamer.” “Nou, ik noem dat zelf voorzichtiger, ik kijk liever wat meer de kat uit de boom”, zo lacht Alice; “Samen komen we zo een heel eind.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.