Corona of niet, Broekland krijgt weer een EK pool

Alles draait om beleving: ‘Hierdoor worden ook de minder interessante wedstrijden interessant’

BROEKLAND – Het is afwachten hoe het in deze coronatijd allemaal zal verlopen, maar het enthousiasme van de organisatoren is er in elk geval niet minder om. Van 11 juni tot en met 11 juli vindt het EK voetbal plaats en dat markeert ook de achtste editie van de Broeklandse voetbalpool (inmiddels vier WK’s en het vierde EK komt er dus aan). De pool is misschien wel de grootste van Salland; in het recordjaar 2014 deden zo’n 450 voetballiefhebbers uit heel Salland mee.

Of het dit jaar ook zo’n vlucht zal nemen, dat durven organisatoren Berry Broekhof, Ben Maatman en Stephan Bouwhuis (‘vierde man’ Jan in ’t Veld kon niet bij het gesprek aanwezig zijn) niet te zeggen. “We kunnen wel stoer gaan doen en roepen dat we dit jaar gaan voor een recordaantal deelnemers, maar om eerlijk te zijn hebben we geen idee. Het is afwachten. Veel ligt nog stil. Je mist die aanloop naar de pool toe. Dat iedereen elkaar opjut om mee te doen. Maar misschien dat nu de terrassen weer open zijn dat dat nog wel gaat gebeuren.” Want het gaat uiteindelijk om de beleving, de rivaliteit en de lol. Berry, uitbater van Café de Hoppe, weet er alles van. “Normaal gesproken leeft het hier enorm. Je hebt hier kameradengroepen die elkaar onderling de vliegen afvangen. Als Nederland speelde was het café altijd bomvol. Een echte happening, een echte Oranjesfeer. Maar door de pool worden ook de minder interessante wedstrijden interessant. Dat merkte ik hier echt. Want iedereen was erop gebrand om te winnen.”
De Broeklandse Pool ontstond ooit toen twee plaatselijke pools aan elkaar werden gekoppeld. Ben: “Volgens mij kwam Jan met het idee.” Hij begint te grinniken. “Jan heeft alleen geen verstand van voetbal en vroeg toen ons erbij. We hadden toen een pool bij de sport en eentje van het café. Veel leuker om te bundelen.” Er moest meteen ook een site komen. Daarvoor is Stephan verantwoordelijk. Aanvankelijk werkte hij nog met een standaard pakketje, maar al snel besloot hij om zelf een site te ontwikkelen. Met heel veel extra mogelijkheden. “Flink wat werk”, stelt Stephan. “Ik moet de site nu voor elke nieuwe pool opnieuw inrichten, maar als het eenmaal staat, dan valt het verder wel mee.” Ben: “Het leuke is dat je op allerlei manieren de uitslagen met elkaar kunt vergelijken. Welke straat doet het het beste, hoe zit het met de meisjes en jongens en de dorpen onderling? Dat kun je allemaal zien. Het is een fantastisch mooie site!”

Joker

Natuurlijk moeten de deelnemers de uitslagen van alle wedstrijden voorspellen, maar er zijn daarnaast nog wat extraatjes. Op de uitslag van één wedstrijd in de poulefase mag bijvoorbeeld een joker ingezet worden. Die levert bij succes dubbele punten op. Voor elke wedstrijd van Oranje krijgen de deelnemers een extra vragenlijst. Wie loopt er als eerste tegen een gele kaart aan? In welke helft valt het eerste doelpunt? Dat werk. En zo zijn er nog wat extraatjes. Ben schrijft bijvoorbeeld elke speeldag een verslag van de ontwikkelingen in het toernooi en in de pool. “Als de laatste wedstrijd van de dag werd verlengd, werd het nachtwerk… Vroeger kampte ik na elk toernooi met een chronisch slaapgebrek. Gelukkig ben ik nu met VUT.”

Gratis biertje

En dan zijn er natuurlijk de belangrijkste sfeermakers nog. Wie krijgt als koploper in de pool de grote houten bokaal in de tuin en wie (als rode lantaarn) de Hekk’nsluuter? Die twee ‘prijzen’ worden, mocht dat nodig zijn, elke dag verzet. Een karwei waarvoor Berry verantwoordelijk is. Hij heeft in de loop der jaren dan ook al veel kilometers gemaakt. Van Lettele naar Zwolle, van Luttenberg naar Mariënheem. Hij begint te grinniken. “Soms heb je twee mensen die bovenaan staan. Dan doet Ben een loting. Maar als ie dan geen gratis biertje krijgt dan wordt het meestal het meest verre adres… Ik moest de bokaal een keer naar Gerco, een oud-Broeklander, brengen. Hij woont in Raalte. Ik heb de bokaal in een graslandje aan de Westdorplaan gezet. Ik meende dat hij daar woonde. Niemand verder wat gevraagd. Daar heeft-ie dagen gestaan. Maar later bleek dat Gerco vijfhonderd meter verderop woonde. Daar kwamen we pas na drie maand achter. Niemand die ons wat had verteld.”
De drie hopen dit jaar weer op het beste. Berry, als kroegeigenaar helemaal. “Misschien dat tegen die tijd het terras langer open mag. Of misschien ook wel het café. Als het mag, maar het lijkt er op dit moment op van niet, zet ik een paar tv’s of schermen buiten op het terras.”

Vanaf 21 mei kan iedereen zich weer inschrijven via staging2.broeklandsepool.nl. Deelname kost 5 euro per persoon. Er blijft niks aan de strijkstok hangen. Van het inschrijfgeld gaat 40 procent naar de uiteindelijke winnaar, 30 procent naar nummer twee; 20 procent naar nummer drie en 10 procent naar diegene die na de poulewedstrijden bovenaan staat. Ook de Hekk’nsluuter krijgt nog een kleine prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.