Carolien Jonkman: Begaafde kinderen

Er komen weer meer begaafde kinderen naar de praktijk. Enkele van deze kinderen kunnen snel informatie verwerken, kunnen gemakkelijk aan anderen voorbij lopen, zijn wilskrachtig, hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, kunnen goed emoties verwoorden als ze de ruimte en veiligheid hebben, zijn enorm leergierig en stellen veel vragen.

Een mama en peuter zitten in de wachtkamer. Terwijl ik langs het raam naar de wachtkamer loop, voel ik dat ik gescand wordt. Het kleine kereltje gaat schuin naast mij staan. Hij zet zijn volledige energieveld in om mij te ervaren. Ik ben als persoon met ‘fijne energie’ gediagnosticeerd en hij loopt al, zonder op mama te letten, naar de trap om met mij mee te gaan naar boven. Mama loopt ook mee. De peuter gaat meteen op onderzoek uit. Hij is goed aanspreekbaar en staat netjes met zijn handjes op de rug te observeren. Hij gebruikt zijn zintuigen goed. Als hij iets wil aanraken, dan vraagt hij dat. Dan is hij over het algemeen zorgvuldig. Moeder vertelt dat hij erg geliefd is op de peuterschool en erg geniet van het samenzijn met andere kindjes. Echter als hij dan thuis is en er iets gebeurt, rent en klimt hij overal op en schreeuwt en gilt hij alles bij elkaar.

De emotionele intensiteit, de overweldigende energie en de ervaringen en mogelijkheden van deze kinderen verschillen van die van kinderen die zich op een gemiddelde manier ontwikkelen, maar zijn wel normaal voor hen. Gelukkig zijn er nu ook steeds meer mogelijkheden om deze kinderen goed te begeleiden, zodat hun (extra) talenten naar buiten komen. Dat zij bevestigd worden in hun manier van zijn.

Bij deze peuter zien we ook een gelaagdheid. Zijn emotionele groei gaat via heel erg op zichzelf gericht zijn naar alles weggeven. Hij kan echter, als hij niet overprikkeld is, in zijn eigen tijd en op zijn eigen tempo op zijn gedrag reflecteren.

Dezelfde gedragingen ervaar ik bij een meid van 13 jaar, die in een heel andere groeifase zit. Ook bij haar zit er heftig intens gedrag, onderzoeken, grenzen opzoeken en bijvoorbeeld afschuw van mensen die kritiek geven. Echter als ik haar mijn ervaringen deel en vragen stel, gaat ze haar eigen gedrag onderzoeken en wil ze leren. Zij wordt zich er dan van bewust en kan haar eigen gedrag al goed veranderen. Ook deze dame is zich er sterk van bewust hoe andere mensen zich voelen, heeft al in enige mate geleerd om te onderscheiden wat van haarzelf is en de ander, ze geeft veel om mensen, zal iemand niet snel laten vallen en kan snel verbanden leggen. Intens mooi begaafd.

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl

1 REACTIE

  1. Mooie column. Daaruit blijkt je kennis en inzicht in persoonlijkheids ontwikkeling en bedrag. Blijf hier maar over schrijven en niet over andere onderwerpen waar je geen kennis van hebt en maar slap uit je nek kletst. Soms ietwat stigmatiserend, doe maar liever niet. Ik blijf lezen, kus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.