Boom en plaquette herinneren aan 75 jaar bevrijding Raalte

RAALTE – Met een korte, sfeervolle bijeenkomst bij de militaire graven op de begraafplaats Westdorplaan is woensdag 5 mei de viering van 75 jaar bevrijding van Raalte (en nu dus 75 1) afgesloten. Een speciaal geplante bevrijdingsboom en een plaquette herinneren daar voortaan aan de herdenking in 2020 die niet gehouden kon worden.

Stichting Raalte Viert Vrijheid is officieel al een tijd opgeheven, maar het voormalige bestuur vond het belangrijk dat er een tastbare herinnering zou komen voor zowel 75 jaar bevrijding van Raalte als aan het vele werk dat door de vele vrijwilligers destijds, grotendeels vergeefs, is verzet.
De onthulling van de plaquette was kleinschalig, maar met een bijzondere sfeer. Een kleine delegatie van St. Caecilia zorgde voor muzikale ondersteuning met zowel het spelen van het Wilhelmus als van de oude klassieker ‘De appeltjes van Oranje’. Sanne Nijkamp en Lola Groot Zwaaftink, leerlingen van basisschool de Korenbloem, droegen een eigen gedicht voor. ‘Er is geweld, overal om je heen, niemand ziet je staan, ze verwoesten alles. Maar eens komt dan die dag, dat alles weer kleur krijgt en mag, de vrijheid is weer terug!’
Veel indruk maakten de woorden van Steffi Wiesmann. Zij is geboren en getogen in Duitsland, kwam op haar 21-ste voor studie naar Nijmegen en woont nu al vele jaren in Raalte waar ze coach en consultant is. Ze beschreef hoe moeilijk het soms was om als Duitse in Nederland te leven. “Het collectieve schuldgevoel dat ik van huis en school meekreeg, maakte dat het jaren duurde voordat ik me volwaardig en evenwaardig voelde in dit land en voelde dat ik er net zo mocht zijn als andere mensen.”
“En wat mocht of kon of moest ik dan doen met Dodenherdenking? Het was altijd ongemakkelijk: Duitsers waren niet welkom; Duitse slachtoffers werden niet herdacht. Wat moest ik daarmee? Ik deed mee, incognito, voelde in de stilte en de muziek en woorden de pijn van het ongelooflijke leed uit de tweede wereldoorlog en alle andere plaatsen van geweld op onze aarde.”

Nieuw hoofdstuk

Wiesmann was blij om bij deze korte plechtigheid in Raalte welkom te zijn. “Dat ik op deze manier mag bijdragen aan meer vrijheid en vrede in onze landen. Dat betekent een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. En al slaan we elkaar hier in onze twee landen al 76 jaar niet meer dood, we hebben nog cruciale stappen te zetten om het verleden en de pijn van de oorlog achter ons te laten.”
Samen met Sanne Nijkamp en Lola Groot mocht ze daarna de plaquette onthullen. Daarop de tekst; ‘Op 11 april 2020 was het precies 75 jaar geleden dat de eerste Geallieerde militairen Raalte binnentrokken. Daarmee was na 5 donkere oorlogsjaren de bevrijding een feit. Door de uitbraak van covid-19 kon dat niet uitgebreid herdacht en gevierd worden. Deze boom is een blijvende herinnering aan de bevrijding van Raalte in 1945, een plek om even bij stil te staan en te denken aan de offers die zo velen hebben gebracht zodat wij in vrijheid konden leven.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.