Blog Aaltje Booijink-Jonkman: Wees zuinig met energie!

Ken je de kreet nog? In de jaren 70 werd opgeroepen om verstandig en zuinig om te gaan met energie. Ook toen had men al oog voor het uitputten van de aarde en het groot gebruik van haar inwoners, 50 jaar geleden inmiddels.

En nu? Ja, wie niet luisteren wil moet maar voelen. Het maakt pijnlijk duidelijk dat we ook nu nog wereldwijd veel te veel CO2 uitstoten. Vorige week las ik een artikel waarin het Internationaal Energie Agentschap, door het herstel van de economie na corona, een op een na hoogste stijging verwacht van de CO2 uitstoot. Met name door toename van het gebruik van steenkool

De wereld is groot en Nederland is klein. De stijging vindt weliswaar voor 80 procent plaats in Azië, maar ook in Amerika en Europa stijgt het gebruik van kolen. Terwijl het gebruik van kolen toeneemt, stijgt gelukkig ook de opwekking van duurzame energie. Zon en wind leveren meer dan de helft van de toename in de vraag naar elektriciteit. Maar dit is bijlange na nog niet genoeg. We zullen snel veel meer duurzame energie (elektriciteit) moeten opwekken.

Als we het over de Regionale Energie Strategie (RES) hebben, dan hebben het over ons eigen elektriciteitsverbruik en hoe wij dat op gaan lossen. Een ingewikkeld en gecompliceerd traject. Want wees nu eerlijk, bijna iedereen is voor zonne-energie, maar zo gauw dat bij de buurman op het land komt, dan is menigeen minder blij. Verstoring van het landschap, bedreiging voor de weidevogels, niet op landbouwgrond enz. Een windmolen ligt helemaal ingewikkeld. Horizonvervuiling, niet passend in het landschap en slagschaduw zijn zomaar wat neveneffecten.

Maar wat dan? We zullen bij onszelf moeten beginnen. Wees zuinig met energie! Het klinkt belerend, iets van een opgeheven vingertje en waar we niet aan willen. Maar daar ligt mede een begin. Ga bij jezelf na waar je allemaal energie voor nodig hebt en of het ook minder kan. Is het mogelijk om te isoleren, zonnepanelen op je dak te plaatsen? En hoe aantrekkelijk een airco ook is, is er een andere manier om jouw huis koel te houden? Alle kleine beetjes helpen!
Daarnaast zullen er grotere projecten voor zon en wind nodig zijn om aan onze stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen.

Ik hoor je denken, Raalte, Overijssel, Nederland het is een postzegel op de hele aardbol. Maar als we ons blijven verschuilen achter die gedachte, dan zullen onze kleinkinderen het ons later kwalijk nemen dat wij niet beter voor dit kleine stukje aarde hebben gezorgd.

Aaltje Booijink-Jonkman
Raadslid CDA Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.