Aanleg zonnepark Noordmanshoek gestart

WIJHE – Op 1 mei is de aanleg van het zonnepark Noordmanshoek gestart. Eerst staat het noodzakelijke grondwerk op het programma. Eind deze maand volgt de plaatsing van de omheining, waarna de materialen voor het zonnepark aangeleverd worden. Naar verwachting is het zonnepark eind dit jaar klaar. Het park meet zo meteen 6,54 hectare en bestaat dan uit ruim 20.000 panelen.

Het zonnepark, een initiatief van coöperatie Goed Veur Mekare, is de eerste stap in de ontwikkeling van Energietuin De Noordmanshoek, waarbij veel aandacht uit gaat naar de verbetering van de biodiversiteit in het gebied. Het park vergt een investering van 5,4 miljoen euro. Daarvan is 10 procent door leden opgebracht. Voor de resterende 90 procent wordt een hypotheek verstrekt door het Energiefonds Overijssel, die afgelost wordt in 15 jaar. Het project wordt voorzien van SDE -subsidie. De opbrengsten van het park blijven geheel binnen Olst-Wijhe. Eerst in de vorm van rente op het door leden van de coöperatie uitgeleende geld en later ook met de financiering van het duurzaamheidsfonds. Groepen van inwoners kunnen te zijner tijd subsidie aanvragen voor duurzaamheidplannen.
Het zonnepark Noordmanshoek is tegelijk met twee parken in Raalte en Olst (van elk twee hectare) aanbesteed. Deze kleinere parken worden ontwikkeld door respectievelijk Endona Heeten en Stichting IJssellandschap. Uit de gezamenlijke aanbesteding kwam B&W Energy naar voren met de gunstigste aanbieding. Het is een Duitse onderneming met een vestiging in Nederland.
Uit een recente indeling blijkt dat er op het beschikbare terrein van de Noordmanshoek enige ruimte overblijft. Op deze resterende grond kunnen in de komende tijd nog extra zonnepanelen worden geplaatst. Mensen die geïnteresseerd zijn om hiermee aan de slag te gaan, kunnen zich melden via info@goedveurmekare.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.