VVD Overijssel bezorgd over afstand windmolens tot woonwijken

ZWOLLE – De VVD Overijssel is bezorgd over de gezondheidseffecten van windmolens die staan in de nabije omgeving van woonwijken. De partij heeft er aan het provinciebestuur vragen over gesteld.

De VVD verwijst naar een brandbrief van ruim honderd medici onder aanvoering van kinderpsychiater Simone Brands, waarvan dagblad de Telegraaf op 29 maart jongstleden melding maakte: “Joekels van windturbines bouwen op slechts enkele honderden meters afstand van woningen betekent een ontoelaatbaar risico voor de volksgezondheid”, zo klinkt een waarschuwing in de brief. De groep artsen vindt het onverstandig om windturbines dichtbij woonwijken te plaatsen, omdat een gedegen onderzoek naar de mogelijke gevolgen ontbreekt.
Voor de VVD voldoende reden om door middel van schriftelijke vragen navraag te doen bij Gedeputeerde Staten welke ‘afstandsregels’ er gelden binnen de Overijsselse verordening. Volgens de partij is er recent namelijk nog in de provincie Noord-Holland geprobeerd om de zogeheten ’zeshonderd meter afstandsregels’ terug te brengen naar maximaal 350 meter. Ook wil de fractie graag weten of GS voornemens is in de Nieuwe Omgevingsvisie de afstandsregels voor windmolens en/of zonneparken ten opzichte van stads- en dorpsranden te verkleinen, dan wel te verruimen, dan wel ter discussie te stellen. Woordvoerder Ruimtelijke Ordening Dinand Leferink: “Het is natuurlijk uitstekend dat we het milieu willen beschermen door middel van de inzet van duurzame energie, daar willen we niets aan afdoen. Maar we hebben ook zorg te dragen voor het welzijn van onze inwoners.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.