Voorstel Raalter college: dialoog zonneparklocaties voorlopig online

RAALTE – Als het aan het Raalter college van B&W ligt, kan de dialoog met omwonenden van locaties waar plannen zijn voor zonneparken voorlopig online. Vanwege de coronamaatregelen is het nu immers niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Maar de tijd dringt volgens het college. Het is, als het allemaal doorgaat, de bedoeling om online bijeenkomsten te combineren met persoonlijk contact met direct omwonenden. Dit totdat fysieke bijeenkomsten weer mogelijk zijn.

Het college heeft tot nu toe de lijn gevolgd van de raad: online bijeenkomsten kunnen fysieke bijeenkomsten niet vervangen. Maar als gevolg daarvan ligt volgens het college de dialoog van lopende initiatieven nagenoeg stil en kan de dialoog over nieuwe initiatieven niet starten. Het college verwacht ook niet dat grote fysieke bijeenkomsten op de korte termijn weer mogelijk zijn. En het college wil verder. “U ziet digitale participatie, gezien de opgedane ervaring bij andere trajecten en de beschikbare technische tools, inmiddels als een volwaardig alternatief voor fysieke participatie”, zo stelt het collega aan de raad. Wethouder Wout Wagenmans licht toe: “Ruimtelijke ordeningsprojecten, nieuwe ontwikkelingen in de buurt, raadsvergaderingen en besluitneming, we doen het allemaal digitaal. En dan soms gecombineerd met persoonlijk contact. Of het altijd wenselijk is, is een tweede, maar als we er niet verder mee gaan, worden alle huidige processen stopgezet.”
De wethouder verwijst daarbij ook naar de SDE-subsidies, oftewel de ‘Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie’-subsidies. “Aanvragen daarvoor moeten rond september, oktober ingediend worden. Maar om ervoor in aanmerking te komen, moet er wel een vergunning liggen. De SDE-subsidie voor de exploitatie van de parken wordt bovendien steeds kleiner. Dat is funest voor met name kleinere parken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.