Start preventieve behandeling eiken in verband met eikenprocessierups

RAALTE – De gemeente Raalte is gestart met de preventieve behandeling van eiken in verband met de eikenprocessierups. Dat gebeurt op plekken waar veel mensen komen. De gemeente zet (biologisch) bacteriepreparaat en nematoden (kleine aaltjes) in. Met behulp van een machine worden het bacteriepreparaat en de nematoden in de eiken gespoten. Tom, medewerker van de gemeente, legt alles uit in een filmpje.

Eerder deze week vonden de (eerste) behandelingen met nematoden plaats in Raalte. Omdat nematoden niet tegen daglicht kunnen, moeten de werkzaamheden in het donker worden uitgevoerd. De behandeling vindt daarom ’s avonds en ’s nachts plaats. Bewoners van straten met veel eiken kunnen daar behoorlijke geluidsoverlast van ondervinden. De processierupsen komen niet allemaal tegelijk uit, daarom wordt elke eik twee keer behandeld, met een tussenperiode van vier à zeven dagen. Naast daglicht spelen ook weersomstandigheden een rol voor een effectieve behandeling. Daarom beoordeelt de gemeente per dag of behandeling plaats kan vinden. De behandeling van nematoden in andere dorpen vindt daarom op een nader te bepalen moment plaats.
Eind april gaat de gemeente verder met de behandeling met bacteriepreparaat. Ook hier geldt dat timing erg belangrijk is. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo mag er maar weinig wind staan, mag het niet regenen en moet de temperatuur overdag het liefst boven de 15 graden uitkomen. Hierdoor kan het voorkomen dat de medewerkers al vroeg in de ochtend beginnen. Ook dit kan enige overlast geven. Behandeling met bacterie preparaat vindt in principe één keer plaats.
Zie verder: staging2.raalte.nl/preventieve-bestrijding. Daar staat ook een bestrijdingskaart waarop precies is te zien waar de gemeente welke bestrijdingsmethode toepast. Naast preventieve behandeling zet de gemeente ook in op natuurlijke bestrijding. Zie daarvoor raalte.nl/eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.