Regio Deal-project bij The Green East moet snel van start gaan

Gemeente Raalte wil meer innovatieve bedrijvigheid in agro & food-sector naar regio halen

RAALTE – De gemeente Raalte wil stappen zetten in innovatie binnen de agro & food-sector. Dat moet allemaal gebeuren onder de vlag van het nieuwe Agro & Food Regio Deal-project. Het is de bedoeling dat er bij The Green East aan de Drosteweg in Raalte een programmamanager komt te zitten, die de contacten tussen het onderwijs, landbouwers in de omgeving, The Green East en andere bedrijven in de agro & food-sector naar een hoger plan gaat tillen. Dit met als doel om extra projecten en/of startende bedrijven naar Raalte te halen en nieuwe verdienmodellen te creëren.

Daarbij draait alles om innovatie, circulair ondernemen, duurzaamheid en transitie. Op dit moment is de gemeente in gesprek met een of meerdere mogelijke kandidaten voor de functie van programmanager. De gemeente hoopt dat het project in mei/juni van start kan gaan. Het project loopt dan door tot en met 2023.
De Regio Deal in Raalte is een van de in totaal achttien Regio Deal-projecten in de Regio Zwolle. Daarvoor heeft het Rijk in totaal 22,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het geld moet ten goede komen aan een weerbare en duurzame economie. Raalte mag vanuit die pot, als alles doorgaat, rekenen op twee ton voor dit project; de provincie draagt nog eens 30.000 euro bij en de gemeente zelf 170.000 euro.
Het is onder meer de bedoeling dat er meer innovatieve startende bedrijven naar de regio (of The Green East) worden gehaald. Dergelijke bedrijven zijn op dit moment ondervertegenwoordigd in de gemeente en de Regio Zwolle. “Hoger opgeleiden hebben daardoor minder kans een geschikte werkkring in de regio te vinden en trekken weg”, zo schrijft de gemeente. “Ook komen ze niet terug om zelf zo’n innovatief bedrijf in de regio op te starten omdat de infrastructuur daarvoor ontbreekt.”
Raalte ziet met het project mogelijkheden om hier verandering in te brengen. Daarbij is het ook de bedoeling om The Green East door te ontwikkelen tot een belangrijk onderdeel van de agro & food-sector binnen de Regio Zwolle.

Onderwijs

Een ander doel is het creëren van samenwerkingsverbanden met onderwijs- en kennisinstellingen zoals Wageningen University en/of Aeres Hogeschool. Regionale ontwikkelingsmaatschappij OostNL is al een partner in het project. Daarnaast zal er een samenwerking worden opgezet met andere agro & food projecten en clusters in de regio. Raalte ziet eventueel in de toekomst meer koppelkansen met andere projecten van het Rijk, de provincie en de Regio Zwolle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.