Raalter duo uitgeroepen tot weidevogelbeschermers 2021 van Overijssel

RAALTE – Sent Regeling en Pieter Schut van de weidevogelwerkgroep van IVN Raalte zijn door natuurorganisatie Landschap Overijssel uitgeroepen tot ‘Overijsselse Weidevogelvrijwilligers van het jaar 2021’. “Het zijn mannen met passie voor de boerenlandvogels én de mensen die daarbij horen”, zo vond de jury. Het duo coördineert gezamenlijk een groep vrijwillige tellers in de regio rond Raalte. Na een aanloop- en inwerkperiode in 2018 hebben zij vanaf 2019 met veel energie deze groep weer met nieuw elan op poten gezet.

Omdat een prijsuitreiking in een zaal vol met vrijwilligers er dit jaar niet in zat wegens corona werden de twee Raalter vrijwilligers onder valse voorwendselen naar een schuur gelokt. Daar kregen zij onverwachts de prijs uitgereikt uit handen van Marja van Harten, projectcoördinatie vrijwilligerswerk en boerenlandvogels van Landschap Overijssel. Het Raalter duo was uiteraard zeer verrast, maar wil zelf niet met alle eer gaan strijken. “We willen deze prijs daarom opdragen aan alle vrijwilligers in onze groep. Zowel de ‘oude garde’ die met veel enthousiasme de nieuwe vrijwilligers opleidt en die de groep mede vorm gaf, maar zeker ook aan alle anderen die betrokken zijn bij het werk voor boerenlandvogels. Alleen samen kan je de benodigde werkzaamheden ieder jaar weer met veel plezier en inzet doen.”
De motivatie van de jury voor deze jaarlijkse prijs is lovend; ‘Diverse cursussen voor de boerenlandvogels volgden zij en ze voerden de kennis door in hun groep. Ze maakten een speerpunt van het uitdragen van kennis en het vergroten van de betrokkenheid bij de boerenlandvogels onder het publiek. Dit deden ze door het geven van lezingen en het opzoeken van de media. Daarnaast heeft het digitaal invoeren van gegevens in de boerenlandvogelmonitor ook een impuls gekregen.’
De jury loofde vooral de vele activiteiten die de twee ondernemen; ‘Hun krantenartikelen over de gebruikte drone én de vrijwilligers leverden in het afgelopen seizoen veel nieuwe enthousiaste beschermers op voor de groep. Die groep is ook zichtbaar gemaakt op de vrijwilligersbank van diverse Sallandse gemeentes. Het duo zorgt er verder voor dat nieuwe vrijwilligers in een warm bad terecht komen. Ze voeren eerst voor een intakegesprek alvorens ze hen het veld in te sturen met een ervaren vrijwilliger. Een kritische blik is hen niet vreemd. Hun mening laten ze horen en ze durven vragen te stellen. Ze zijn altijd zeer vroeg aanwezig op iedere activiteit, zodat ze nieuwe mensen goed kunnen opvangen en ondersteunen. Ze versterken en moedigen elkaar aan. Het zijn mannen met passie voor de boerenlandvogels én de mensen die daarbij horen.’

Altijd mooi weer

De Raalter winnaars gaan intussen gewoon door met hun werk. Nog steeds zijn nieuwe vrijwillige tellers welkom. “Kennis van vogels is heel nuttig, maar het is veel belangrijker dat je interesse hebt voor de natuur, voor het buitenleven en alles wat daar leeft. De huidige vrijwilligers helpen nieuwe mensen natuurlijk heel graag. Het is vaak flink sjouwen door het boerenland, maar als je oog hebt voor de omgeving, dan is dat zo mooi. De drone die we voor het eerst ingezet hebben, moet ’s morgens heel vroeg gebruikt worden, anders registreert de warmtecamera de vogels niet. Dan moet je dus om 5 of 6 uur ’s morgens op. Aan de andere kant, het is altijd mooi weer, want bij slecht weer gaan we niet zoeken. Dan loop je teveel risico dat de eieren te nat en koud worden omdat de broedende vogels kort wegvliegen als wij er aan komen.”
Sent Regeling is te bereiken via mail; sent.regeling@gmail.com of telefonisch: 06-36432983 en Pieter Schut via pieter@deschutjes.nl of tel. 06-51415127.

Foto (vlnr): Marja van Harten van Landschap Overijssel; Sent Regeling (met de prijs in de vorm van een kievit in zijn handen) en Pieter Schut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.