Raalte trots op nieuw woningbouwprogramma

RAALTE – Het Raalter college van B&W heeft het nieuwe Programma Wonen officieel vastgesteld. De gemeente wil meer ruimte geven aan sociale woningbouw en zullen er meer kleinere kavels op de markt komen. Het is de bedoeling dat de raad er in de komende weken of maanden over beslist.

Raalte wil de bouwopgave flink versnellen. Daarbij zullen ook woningtypen die nu nog ontbreken (of waar een tekort aan is) worden toegevoegd aan het programma. Wethouder Wout Wagenmans is trots. “Het programma biedt voor elk wat wils. We hebben een starterslening toegevoegd, we bieden kleinere kavels en levensloopbestendige woningen en ook besteden we aandacht aan duurzaamheid. In alle kernen gaan we door met bouwen.” Wagenmans stelt ook dat er vanuit de gemeente de wens bestaat om een zogenaamde woontafel in het leven te roepen, waarin het overleg met onder andere zorginstellingen en SallandWonen wordt uitgebreid om beter tegemoet te komen aan ouderen die zo lang mogelijk in hun huidige woning willen blijven.
Het is ook de bedoeling om meer huurwoningen te realiseren voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar in de huidige markt geen woning kunnen kopen. Verder komt de huidige zelfbewoningsplicht te vervallen. Kopers van nieuwbouwwoningen moeten er nu zelf gaan wonen. Om te voorkomen dat de markt na de opheffing van de plicht wordt opengegooid voor huisjesmelkers, wil de gemeente aanvullende afspraken maken met de kopers. Het is volgens de wethouder dus niet zo dat marktpartijen zo meteen ineens meerdere woningen kunnen opkopen; per project kan er een percentage woningen worden aangewezen voor particuliere huur.

Starterslening

Ook een starterslening maakt onderdeel uit van het Programma Wonen. Raalte heeft er vijf ton voor gereserveerd. Dit voor een pilot van een jaar. Raalte had tot 2016 ook al zo’n starterslening, maar hield ermee op toen de pot van het Rijk en de provincie leeg was. De starterslening is volgens de wethouder bedoeld om potentiële kopers, die nog een gaatje hebben in de financiering, net dat laatste zetje te geven. “Stel: de woning kost twee ton en de bank wil 175.000 euro financieren. Dan kun je via de starterslening die laatste 25.000 euro krijgen. De lening wordt de eerste drie jaar aflossingsvrij”, zo vertelde hij eerder. Er geldt, als de raad het groene licht heeft gegeven, een maximum van 30.000 euro per aanvraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.