Raalte mag meer bouwen naar behoefte

Door nieuwe afspraken 1.500 tot 2.000 woningen erbij tot 2030; eerder zevenhonderd

RAALTE – De gemeente Raalte mag meer bouwen naar behoefte. Dat wordt mogelijk door de afspraken in de nieuwe woonagenda voor de elf gemeenten in West-Overijssel. Raalte raamt de gemeentelijke behoefte/ambitie nu op 1.500 tot 2.000 woningen tot 2030. Dat zijn er dus aanzienlijk meer dan het contingent van zevenhonderd woningen, waar Raalte het eerder mee moest doen. Wethouder Wout Wagenmans is blij, maar spreekt ook van een ‘forse opgave’.

“We waren eerder gebonden aan contingenten, maar door de nieuwe afspraken wordt het fundament van het beleid anders”, zo stelt hij. Van sturen op aantallen en beperkingen van de nieuwbouw in de oude afspraken gaat de gemeente nu dus sturen op het aanjagen van (meer) nieuwbouw en het oplossen van woningschaarste. De regio zet in op het toevoegen van meer woningen in de grote kernen rondom drukke verkeersknooppunten (zoals Raalte en Heino). Dit bij voorkeur middels inbreiding, maar uitbreiding kan ook als dat nodig is. Landelijke en stedelijke karakters moeten daarbij behouden blijven. Daarbij wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de gewenste woningtypes. Voor Raalte zijn enkele sleutelprojecten aangewezen die prioriteit krijgen. Denk daarbij aan het gebied rondom Booijink (het Raalter centrum) en de Kanaalzone (onder andere het voormalige terrein van Douma Deuren).
Wat betreft de zevenhonderd woningen die Raalte voor de veranderde ‘spelregels’ mocht bouwen, meldt Wagenmans dat het gaat om werk in uitvoering. “Het gaat daarbij om harde, concrete plannen. Dat betekent dat de gronden al gereserveerd zijn.”
West-Overijssel mag op basis van het nieuwe beleid 35.000 tot 40.000 woningen bouwen tot 2030. Van die ambitie moeten er nog plannen gemaakt worden voor 14.000 woningen. De meeste daarvan zullen terecht komen in Zwolle en Deventer. Met de woonagenda onderschrijft de regio dat de woningnood hoog is en dat er grote groeiambitie bestaat.

Uitdaging

De versnelling van de woningbouw kost de gemeente Raalte echter wel flink wat tijd en ambtelijke inzet. “Het wordt nog wel een uitdaging om dat ook waar te kunnen maken”, zo stelt de gemeente. “Dit betekent namelijk dat er fors meer locaties moeten komen -met de huidige plannen komen we tekort-, de huidige ambtelijke capaciteit is daar niet op ingericht. Ook kost het beoordelen van locaties, het maken van stedenbouwkundige plannen en het voeren van ruimtelijke procedures al snel een aantal jaren totdat de schop daadwerkelijk de grond in kan. Om deze grotere opgave mogelijk te maken zijn we recent al wel een verkenning gestart naar woningbouwlocaties in Raalte-dorp. Voor Heino, Luttenberg en Mariënheem zijn recent ook al locatiestudies uitgevoerd.”
Ter ondersteuning van de versnelling van de woningbouw is er een provinciaal aanjaagteam samengesteld, dat gemeenten desgewenst kan ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.