Raalte gaat starten met burgerpanel

RAALTE – De gemeente Raalte is van plan om deze zomer te starten met een burgerpanel. GemeenteBelangen had daar eerder om gevraagd. Zo’n burgerpanel, in Raalte gaat het Digipanel heten, kan worden ingezet om de mening van de inwoners over diverse onderwerpen te polsen.

Bij eerdere contactmomenten (bijvoorbeeld inzake de warmtevisie, windenergie en het centrumplan in Raalte) zijn al vele inwoners van de gemeente gepolst of ze eventueel interesse hadden om deel te nemen. 897 inwoners gaven daarbij aan eventueel bereid te zijn om aan te haken. Zij worden nu benaderd. Maar daarmee is het nog niet klaar; de gemeente streeft naar minimaal 1200 deelnemers. Voor de zomer start nog een campagne om extra leden te werven. Die zal zo’n drie weken voor de eerste raadpleging starten. De eerste vragenronde gaat waarschijnlijk over afval. Het moet ook mogelijk worden om later aan te haken bij het Digipanel.
Het is de bedoeling dat de deelnemers regelmatig, maximaal vier tot vijf keer per jaar, online vragenlijsten over actuele onderwerpen in de gemeente invullen. Dat kan zijn op verzoek van de raad, het college of de gemeentelijke organisatie. Raalte wil de resultaten gebruiken om initiatieven/plannen te verbeteren.
De gemeente streeft naar een evenredige vertegenwoordiging: mannen en vrouwen, jong en oud, uit alle kernen. Het is de bedoeling om met de komende campagne bijvoorbeeld ook laaggeletterden en inwoners met een migratieachtergrond te bereiken. “Zo sturen we op een representatief panel.” Maar dat zal lastig worden. Wie laten het vaakst van zich horen? Hoogopgeleiden of praktisch geschoolden? Mensen die hier hun hele leven al wonen of nieuwe inwoners (forensen)? Jongeren of babyboomers? Wethouder Jacques van Loevezijn vindt dat te veel gebaseerd op aannames. “Als je kijkt naar eerdere enquêtes gaat het echt niet alleen maar om specifieke groepen. Toen we de mening wilden weten over het centrum in Raalte reageerde een breed publiek.”
Het Digipanel is vanaf de datum van lancering online te vinden op raalte.nl/digipanel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.