Raalte denkt aan strandje langs Overijssels Kanaal

Gemeente wil werk maken van recreatieve functie kanaal, maar het wachten is op het waterschap

RAALTE – Een strandje langs het Overijssels Kanaal; het is zo maar een van de ideeën die de gemeente Raalte heeft om de recreatieve functie van het kanaal te vergroten. Raalte wil vanuit recreatief en toeristisch oogpunt meer gebruik maken van het kanaal, maar op dit moment komen ondernemersinitiatieven nog niet van de grond. Dat komt deels omdat er nog maar weinig initiatieven met een goed verdienmodel zijn geweest, maar ook deels door plannen van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat blijkt allemaal uit een memo naar de raad.

Het waterschap gaat de komende periode werken aan herinrichtingsplannen voor het traject Raalte-Deventer (het Overijssels Kanaal). Deze plannen hebben vooral betrekking op de waterkwaliteit en de ecologie. Zolang de inrichtingsmaatregelen echter nog niet bekend zijn, wil het waterschap geen activiteiten toestaan. Anders komen later de ecologische doelen en waterkwaliteitsdoelen mogelijk in de knel. Varen op het kanaal kan bijvoorbeeld schade aanbrengen en verstorend werken voor vogels en vissen. Deze duidelijkheid komt er pas in 2022. Hoe dan ook wil de gemeente betrokken worden bij het inrichtingsplan van het waterschap. “Hierin zullen we er stevig op aandringen dat recreatieve mogelijkheden worden verkend en een plek krijgen in het beleid.”
En er is nog een beperkende factor. Uit een eerder rapport over kanovaren in Salland blijkt namelijk dat Salland geen interessant gebied is voor kanovaren. Voor het varen wordt Salland gezien als een kaal, vlak en eenzijdig gebied, wat kortweg gezegd saai is om te bevaren.
Maar de gemeente Raalte, die de ontwikkeling van het gebied rond het kanaal het liefst overlaat aan de markt, ziet genoeg mogelijkheden voor recreatie op, aan of in het water. Dat betekent onder andere nog beter gebruik maken van het bestaande Fiets- en Wandelnetwerk Salland. Wel signaleert de gemeente dat de route langs het kanaal niet is ingericht voor het huidige gebruik (denk aan ook aan woon-werkverkeer met de elektrische fiets). Zo zorgt het snelheidsverschil tussen de diverse gebruikers voor onveilige situaties. Wel wordt er een studie uitgevoerd naar de mogelijkheid om de route te verbreden. Verder denkt de gemeente, zoals eerder gezegd, aan een strandje langs het kanaal. “Tegenwoordig zijn stadsstrandjes erg populair, met name nu de zomers steeds warmer lijken te worden”, zo schrijft de gemeente.

MOK werf

Ook vergroening van het gebied langs het kanaal in Raalte-kern behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast denkt Raalte eraan om de MOK werf (eigendom van de gemeente) op te knappen. “De ligging nabij het centrum is daarbij gunstig en daarmee kan ook de gewenste verbinding tussen het centrum en het kanaal meer invulling krijgen. De huidige gebruiker van de MOK werf heeft veel informatie en beeldmateriaal over de geschiedenis van het kanaal verzameld. Op deze unieke historische plek zou het ‘verhaal van het kanaal’ een mooie basis kunnen vormen voor een attractieve plek voor inwoners en toeristen.” Uit een in 2020 uitgevoerd onderzoek van de Monumentenwacht blijkt echter wel dat de onderhoudstoestand van de MOK werf matig is. “De restauratie van de MOK werf is nodig en dit willen we ook gaan realiseren. In de zomernota komen we hierop terug”, zo schrijft de gemeente.

Salland Marketing

Volgens het Raalter college zijn de kansen van recreatie en toerisme op en om het Overijssel Kanaal meerdere malen besproken in het Overlegplatform Recreatie & Toerisme van de gemeente Raalte (vertegenwoordigers vrijetijdssector). “Samen met Salland Marketing en andere belanghebbenden hebben we gepoogd om initiatieven van ondernemers verder te brengen.” Raalte stelt echter ook dat het momenteel aan Salland Marketing is om ondernemers bij initiatieven te ondersteunen. Mocht de wens bestaan om de gemeente een grotere rol te geven, dan vergt dit een forse (financiële) inspanning.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.