Park Alerdinck half jaar langer isolatielocatie voor asielzoekers met coronavirus

RAALTE – Park Alerdinck in Laag Zuthem blijft sowieso een half jaar langer dienstdoen als tijdelijke isolatielocatie voor asielzoekers die besmet zijn met het coronavirus. Daartoe heeft het Raalter college van B&W besloten. Een deel van het terrein is al sinds eind vorig jaar in gebruik als isolatielocatie voor asielzoekers die elders in Nederland in een AZC zitten. Aanvankelijk zou dat tot aan juni duren. Nu is besloten om het gebruik met een half jaar (tot 1 december) te verlengen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had om de verlenging gevraagd. Dit vanwege het verloop van de coronacrisis en de opkomst van nieuwe varianten. Uit een evaluatie van de afgelopen maanden door het COA, een recente inspectie door GGD, overleg met de Veiligheidsregio én een informatiebijeenkomst met omwonenden blijkt volgens de gemeente dat de locatie goed functioneert en dat er geen klachten zijn vanuit de omgeving. Eigenaar Wouter Koning is ook akkoord met de verlenging.
Verdeeld over twee panden is er ruimte voor in totaal 110 asielzoekers met het virus. Maar dat maximumaantal is tot nu toe niet bereikt. Volgens de gemeente zijn tot aan februari in totaal 318 asielzoekers tijdelijk ondergebracht op het terrein. Twee daarvan moesten uiteindelijk, omdat hun klachten verergerden, naar het ziekenhuis. De gemiddelde bezetting is vijftig personen.
Volgens burgemeester Martijn Dadema heeft de omgeving warm gereageerd op de nieuwe tijdelijke buren. Hij wijst op beterschapskaartjes vanuit de omgeving en cadeautjes voor de bewoners. Een recent gehouden online informatiebijeenkomst over de verlenging trok volgens hem vier omwonenden. Dat terwijl er honderd adressen waren benaderd. Geen van de vier had bezwaren tegen de verlenging.
Dadema meldt overigens dat de locatie niet in beeld zal komen als permanent AZC. “We hebben het COA duidelijk gemaakt dat ze die vraag niet hoeven stellen. Daarvoor vinden wij de locatie niet passend.”

Met het COA is de afspraak gemaakt dat onverwachte kosten voor de gemeente die samenhangen met het gebruik van de isolatielocatie vergoed worden. Deze afspraak blijft staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.