Onderzoeksagenda voor nieuwe omgevingsvisie Overijssel ter inzage

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft de onderzoeksagenda voor de omgevingseffectraportage ter inzage gelegd. Bent u er nog? We proberen het in gewone mensentaal uit te leggen.

Wat is er aan de hand? Het gaat allemaal om de nieuwe omgevingsvisie voor Overijssel, waar de provincie nu aan werkt. Daarin worden belangrijke keuzes voor de invulling van de leefomgeving voor een langere termijn vastgelegd. In dit geval tot 2030 en verder. Dat is relevant voor boeren, burgers en buitenlui, ondernemers en belangenorganisaties.
De provincie Overijssel pakt het ditmaal anders aan. De ouderwetse milieueffectrapportage (MER), die deel uitmaakte van de procedure om te komen tot de omgevingsvisie, wordt vervangen door de omgevingseffectrapportage (OER). Door de nieuwe omgevingswet, die op 1 januari 2022 in werking treedt, moeten effecten van gemaakte keuzes namelijk nog uitgebreider in beeld worden gebracht. Zo wordt in de OER ook ingegaan op sociale en economische gevolgen. Vandaar de nieuwe term.
De OER brengt de gevolgen van de voorgenomen activiteiten in de omgevingsvisie en reële alternatieven (beleidsopties) in beeld. Ook beschrijft de OER maatregelen om eventuele negatieve gevolgen te voorkomen of te beperken. In de Onderzoeksagenda, die tot en met woensdag 19 mei ter inzage ligt, beschrijft de provincie de belangrijkste vraagstukken voor de komende tijd. Wat gaat de provincie in beeld brengen en hoe gaat dat gebeuren?
De onderzoeksagenda is digitaal beschikbaar via staging2.overijssel.nl/loket/ter-inzage en als inkijkexemplaar op het provinciehuis van Overijssel (Luttenbergstraat 2 in Zwolle) en het stadhuis in Almelo (Haven Zuidzijde 30 in Almelo). Om het stuk op het provinciehuis in te zien, dient men vooraf een afspraak te maken via tel. 038 499 88 99. In Almelo kunnen bezoekers het stuk bij de informatiebalie opvragen, hiervoor hoeven ze geen afspraak te maken.
Een zienswijze indienen is mogelijk via NieuweOmgevingsvisie@overijssel.nl onder vermelding van ‘Onderzoeksagenda o.e.r. nieuwe Omgevingsvisie’. Het is ook mogelijk om schriftelijk of mondeling een reactie in te dienen. Meer informatie hierover is te vinden op staging2.overijssel.nl/loket/ter-inzage. Alle ingekomen reacties worden beantwoord en vastgelegd in een reactienota.
Niet reageren op de onderzoeksagenda betekent niet meteen dat je met ongewenste gevolgen geconfronteerd wordt. Je mist alleen een kans om mee te praten over wat er in de OER aan de orde gaat komen. Uiteindelijk gaat het echter wel om de omgevingsvisie zelf. Daarin komen wel besluiten die van invloed kunnen zijn op de persoonlijke leefomgeving. De ontwerp-omgevingsvisie met sw OER als onderbouwing wordt begin volgende jaar ter inzage gelegd.

Infosessie

De provincie houdt op donderdag 22 april een online infosessie over de onderzoeksagenda. Medewerkers van de provincie geven dan een toelichting op de voorbereiding van de nieuwe Omgevingsvisie en de onderzoeksagenda. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. De digitale infosessie duurt van 16.00 uur tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf via NieuweOmgevingsvisie@overijssel.nl. Na aanmelding krijgen geïnteresseerden een link toegestuurd. De provincie is bovendien ook van plan om binnenkort meedenksessies te organiseren voor haar inwoners. Meer weten? Kijk op staging2.overijssel.nl/nieuweomgevingsvisie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.