Olst-Wijhe wil met inwoners praten over komende bezuinigingen

WIJHE – Inwoners van de gemeente Olst-Wijhe kunnen meepraten over de komende bezuinigingen. Van 19 april tot en met 2 mei is dat mogelijk door middel van een peiling. Alle inwoners krijgen daarover deze week een brief met informatie. Op 17, 18 en 19 mei houdt de raad bovendien online gespreksavonden. Deze zijn vanwege corona online.

De gemeente wil vanaf 2022 fors structureel bezuinigen. Het eerste jaar nog 1,25 miljoen euro en vanaf 2023 maximaal 2,5 miljoen euro per jaar. Het college heeft de afgelopen maanden de hele begroting doorgespit. Er zijn ruim zestig mogelijkheden om te bezuinigen beschreven en ook de mogelijke gevolgen daarvan zijn in beeld gebracht. Het gaat om voorstellen die in totaal 3 miljoen euro (aan bezuinigingen) per jaar opleveren. De gemeenteraad weegt alle voorstellen af tegen de gevolgen voor de samenleving. Daarbij houdt de raad rekening met maatschappelijke en financiële draagkracht. Het uiteindelijke besluit hoeveel en waarop bezuinigd moet worden, neemt de raad bij de behandeling van de kadernota op 5 juli.
Dat de gemeente moet bezuinigen komt vooral doordat de uitgaven voor de Jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) heel hoog zijn geworden. De gemeente zegt onvoldoende geld te krijgen vanuit het Rijk. De afgelopen jaren vulde de gemeente de tekorten aan uit de eigen reserves, maar dat moet nu anders.

Focus op wonen

De gemeente heeft de afgelopen periode ook gekeken naar wat voor soort gemeente zij wil zijn en de keuzes die daarbij horen. Dat geeft richting aan besluiten over de noodzakelijke bezuinigingen. De komende tien jaar wil Olst-Wijhe groeien door tussen de 1.000 en 1.200 nieuwe woningen te bouwen en dan vooral voor jongeren en 35- tot 50-jarigen met (jonge) kinderen. In de gemeente moeten de basisvoorzieningen voor de dagelijkse behoeften voor de inwoners aanwezig zijn, maar niet per se in elke kern. Olst-Wijhe wil de kansen die de natuur biedt nog beter benutten om voor de huidige en toekomstige inwoners nog aantrekkelijker te worden. Daarnaast is er ruimte voor vernieuwende duurzame initiatieven voor wonen, economie (waaronder de agrarische sector), recreatie en zorg en welzijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.