Nieuw expertisecentrum helpt bij aanpak niet-vitale vakantieparken

ZWOLLE – Vorige week woensdag is het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel van start gegaan. Dat betekende tegelijkertijd het startschot voor de provinciedekkende aanpak van niet-vitale vakantieparken.

Het expertisecentrum ondersteunt gemeenten in Overijssel bij de aanpak van parken waar het minder goed gaat, zodat ook deze parken weer een vitale toekomst tegemoet kunnen zien. De gemeentes en provincie hanteren daarbij het uitgangspunt dat vakantieparken hun recreatieve functie behouden. Als dat niet meer haalbaar blijkt te zijn, dan kan het expertisecentrum ondersteunen bij het complexe proces van transformatie naar een nieuwe functie. Bij vitalisering en transformaties van vakantieparken spelen thema’s als ruimte, volkshuisvesting, veiligheid en economie. Omdat de vraagstukken rondom vitaliteit op vakantieparken vaak complex zijn, kijkt het expertisecentrum samen met betrokken partijen zoals gemeenten en ondernemers naar de kansen van een vakantiepark. Het gaat daarbij om revitaliseren zodat het park een kansrijke toekomst tegemoet kan zien of na transformatie in een andere vorm kan voortbestaan. Dan krijgt een park een nieuwe functie voor bijvoorbeeld natuur of wonen.
Verreweg de meeste vakantieparken in Overijssel zijn overigens in goede staat, zo bleek uit eerder vitaliteitsonderzoek dat in 2020 is opgeleverd. Bijna driekwart van de parken (74 procent) is vitaal, waarvan zelfs 14 procent echte voorlopers in de sector zijn. Momenteel dienen vijf vakantieparken als pilot. Het expertisecentrum vertelt bewust niet om welke parken het gaat. Binnen de lopende pilots wordt ervoor gezorgd dat belangrijke informatie op tafel komt, zodat een stappenplan uitgezet kan worden voor de toekomst.
Burgemeester Hans Vroomen van Ommen, burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen, wethouder Jeroen Diepemaat van Enschede, wethouder Bram Harmsma, van Steenwijkerland en gedeputeerde Roy de Witte van Provincie Overijssel vormen de stuurgroep van het expertisecentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.