Natuurmomenten: ‘t Blauwbössien

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze keer kreeg Sjaak een vogelspotter op bezoek met een luxe camper.

Vanuit het nog sneeuwwitte Raalte ga ik er weer op uit. Het voorjaar trekt z’n eigen plan. Maartse buien in april brengen de kieviten niet van slag. Zij zijn al druk in de weer. Windmolens staan stil en een zwaan zit al te broeden onderaan het talud. Bijna op de waterlijn en zonder enige dekking. De temperatuur loopt snel op en het sneeuwtapijt maakt plaats voor een mooi, door akkerbouwers gemaakt, veelkleurig geblokt landschap.

Och, laat ik eerst even kijken of de zeearend weer op het oude nest zit. De wind wakkert aan en daar is alweer een natte sneeuwbui. Hé, wat is dat? De parkeerplaats is weggehaald? Nou ja! Op een bericht aan het hek staat dat de observatietoren die er nu staat niet veilig meer is en daarom is gesloten. Jammer, en het waait en sneeuwt ook nog eens. Het nest in de verte lijkt uitgezakt en niet bezet. Meer kan ik er door het slechte zicht niet van maken.

Dan ga ik voor de verandering hier maar eens het bruggetje over. Ho eens! Dat is een paartje bruine kiekendieven! En aan de andere kant ook al een paar. Beide zijn druk met het bouwen van een nest en slepen nestmateriaal naar het nest. Kijk daar gaat een vrouwtje met een rietstengel. Hoe mooi wil je het hebben!

En daar komt een heuse camper aan. De chauffeur heeft een camouflagepak aan en een joekel van een camera bij zich. Hij stapt uit en ik vertel hem dat hier twee paartjes bruine kiekendieven zitten. Het is oud nieuws voor hem. Hij komt hier elke dag vanuit het nabije Kampen naartoe. “En heb ie ‘t blauwbössien al gezien?”, vraagt hij. Nee, zit die hier dan? ”As ie een fluitie op de telefoon heb is eij d’r binnen de kortste keern.” Oh, dat zal wel, maar dat heb ik niet, is mijn antwoord. ’T is mien te kóld , ik gao rap weer naor binnen.” En weg is hij weer. Lekker in de warme camper.

Poeh, er is werk aan de winkel. Ik zal toch een app met vogelgeluiden moeten installeren anders sta ik stil en loop ik morgen achter. Dan maar geen zeldzame blauwborst die net weer terug is uit Afrika. En misschien moet ik ook met een camper achter de vogels aan? Ach nee, ik geniet toch maar gewoon op mijn eigen manier. Jammer dan, dan maar geen zeldzame blauwborst vandaag. En die kou neem ik ook maar gewoon op de koop toe. Toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.