Natuurmomenten: Schepers Harm Diekie

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze keer zat Sjaak onverwacht in de buurt van de Koperen Hoogte bij een boer aan de keukentafel voor een bak koffie.

Hier over het hek en dan binnendoor over het veldweggetje naar de Verkavelingsweg. Kijk daar ligt alweer een dode zwaan onder de hoogspanningsdraden. Een buizerd verraadt het nest in de nog kale boom. En dan kom ik uit bij de boerderij aan de Verkavelingsweg. ‘Natuurboerderij’ staat er op het informatiebord aan de weg. Even een praatje maken met de boer op de trekker. Ook toevallig, de goede man blijkt een oud-Raaltenaar te zijn. Hij heeft vroeger als boerenzoon gewoond op de boerderij aan het Schepers Harm Diekie, tegenwoordig de Hofstedelaan. De vroegere boerderij staat er nog steeds bij het Carmel College.

“Vroeger moest alle natuur hier op mijn huidige boerenbedrijf wijken en heb ik alles weggemaaid en gezaagd. Jaren later ging het roer radicaal om. Tegenwoordig is mijn boerderij een Natuurboerderij en beheren we ook zo’n honderd hectare uiterwaarden en andere percelen voor Staatsbosbeheer. Daar lopen zomer en winter Belted Galloways koeien en schapen buiten en de kievitsbloemen zijn ook weer helemaal terug op de percelen. Sinds die ommezwaai kan ik weer echt genieten.” Inderdaad een mooi bedrijf. Ik zeg gedag…en bedankt voor de koffie hè!

Hier linksaf en dan richting het kanaal De Dedemsvaart. Aha, dat is mooi. Hier gaan we weer over van asfalt naar zand. En laat hier nou aan deze lange zandweg, in de middle of nowhere, ook nog een huis staan. Helemaal verscholen en rondom in de bomen met daaronder een met snoeihout aangelegde takkenwal. Het perceel heeft de afmetingen van een voetbalveld en het is er allesbehalve aangeharkt, en dus vogelvriendelijk. Erfvogels stellen deze variatie op prijs.

Direct voorbij het verscholen huis heb ik mooi zicht op de Koperen Hoogte. Oh, wacht effe! Kijk een wezeltje rent van me weg naar het grasland met pitrussen. Het prachtige beestje kan zich niet direct verstoppen en vlucht van pitrus naar pitrus. De takkenwal bij het huis zal zijn uitvalsbasis wel zijn. Tijd genoeg om te genieten van dit mooie rovertje, maar tijd te kort voor een snelle foto. Wel voor een haas en een ree en daar enkele wulpen, maar dat is dagelijkse kost. Mooi man! Snel maar weer verder. Het wordt een mooie dag…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.