Natuurmomenten: Het voorjaar komt op gang

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag wandelt Sjaak langs een van de eeuwenoude kreken van de IJsseldelta en daar is weer van alles te zien.

Voor ik het gebied inrijd, moet ik nog even wachten totdat de pollers omlaag gaan. Drie minuutjes maar. Wachten duurt lang, maar ik ben de eerste in de rij. Voor me wacht het mooie waterrijke gebied rondom Hasselt en aan de mooie kronkelige Zwolsedijk.

Ja, eindelijk groen licht. De hydraulisch aangedreven palen gaan traag omlaag en ik ga direct rechtsaf de Ruimzichtweg op. Inmiddels zijn de pollers alweer omhoog. Per neergang van de poller kan één auto passeren. Het trage systeem is nu wel heel erg snel. Het wachten kan op deze manier wel een kwartier duren voor de laatste van de vijf auto’s. Dit moet toch de ontmoediging voor sluipverkeer wel in de hand werken zou je zeggen.

Vanaf de Ruimzichtweg heb ik inderdaad ruim zicht op de groen geblokte percelen en een zandwinning dichtbij Hasselt. Maar toch herbergt de polder Mastenbroek ook een paar erg oude waterstrengen. Deze kreken en slenken van de vroeger meanderende rivier het Zwarte Water naar de voormalige Zuiderzee zijn de extra pareltjes in dit vogelrijke polderlandschap.

Kijk, hier onderaan de dijk loopt zo’n oude kreek. Zie daar een tweetal Canadese ganzen tussen die wulpen. En daar stijgt tussen de watervogels een knobbelzwaan op. Ginder sluipt een wulp weg van het nest. En daar een boomblauwtje en daar een kleine vos tussen de verse blaadjes. Dit laatste vlindertje heeft een hap uit zijn linkervleugel. Een al broedende buizerd vliegt zenuwachtig van haar nest en slaat al cirkelend alarm.

En zie, evenals vorige week, opnieuw een paartje bruine kiekendieven. Wauw, zie ze eens baltsen! Hoog in de lucht draaiend en tuimelend en zelfs hele koprollen makend. Wat een geweldige luchtacrobaten zijn dat toch! Wat mooi zeg. Het wordt weer een mooie dag, het voorjaar komt nu pas goed op gang…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.