Meer aaneengesloten natuur in de IJsselstreek

Door kavelruil verandert bijna 500 hectare natuur van eigenaar

ZWOLLE – Natuur- en landschapsorganisaties, particuliere grondeigenaren en de provincie Overijssel doen een grote kavelruil in de IJsselstreek. 478 hectare natuur en enkele hectares landbouwgrond veranderen van eigenaar. Natuurgebieden zoals Lierderbroek, Molenpolder, Landgoed Windesheim, de uiterwaarden van de IJssel en Landgoed ‘t Nijendal worden op deze manier beter aaneengesloten. Ook het beheer kan efficiënter worden uitgevoerd.

Sinds 2018 hebben Staatsbosbeheer, Overijssels Particulier Grondbezit, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Provincie Overijssel, diverse particuliere landgoederen (Stichting IJssellandschap, landgoed Windesheim) en agrarisch natuurcollectief Lierderbroek aan de kavelruil gewerkt. Ook LTO was, namens de agrariërs die grond pachten op de verschillende terreinen, betrokken bij de kavelruil.
Drie partijen, Staatsbosbeheer (308 ha), de provincie Overijssel (158 ha) en Landgoed Windesheim (11 ha) brachten grond in. De gronden die de provincie in bracht, liggen bij de Borkeld en Zunasche Heide, beide bij de Sallandse Heuvelrug. Door deze gronden mee te nemen in de kavelruil kon de ruil in de IJsselstreek worden afgerond. Staatsbosbeheer koopt deze provinciale gronden. Op haar beurt brengt Staatsbosbeheer ruim 308 ha grond in. Die percelen worden gekocht door de verschillende andere organisaties, waaronder een groot deel door Stichting IJssellandschap.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “Niet eerder is er op basis van een ruilplan waaraan zowel terrein beherende organisaties als particuliere natuurorganisaties mee konden doen zoveel natuur geruild. De provincie gaat onderzoeken of het ruilen van natuurgronden in de toekomst vaker kan worden toegepast en of provinciale natuurgronden daarbij kunnen worden ingezet.”
Herman Brink, directeur Staatsbosbeheer Overijssel: “Staatsbosbeheer is blij dat na een lange aanloop dankzij deze ruilingen, we ons met ons beheer nog beter kunnen richten op gebieden die voor ons prioriteit hebben en enkele particuliere organisaties hun beheergebied ook kunnen versterken. Dit is alleen gelukt omdat alle betrokkenen constructief en coöperatief hebben samengewerkt.”

‘t Nijendal

Stichting IJssellandschap is de nieuwe eigenaar Landgoed ‘t Nijendal in Olst (207 hectare; eerder handen van Staatsbosbeheer).“’t Nijendal is een waardevolle toevoeging op het beheergebied van IJssellandschap, verbonden aan landgoed De Haere en De Hei”, vertelt Judith Snepvangers, algemeen directeur IJssellandschap. “Het past naadloos bij onze visie, omdat landbouw en natuur hier elkaar nadrukkelijk versterken. Het terrein wordt namelijk grotendeels onderhouden door een biologische boer uit de directe omgeving. Samen met Natuurderij Keizersrande en het Linderveld heeft IJssellandschap nu drie gebieden waar landbouw en natuur op een bijzondere manier met elkaar samenwerken en waar natuurbeheerders en boeren kunnen leren én delen.”
Gerben Visser, landschapsbeheerder vult aan: “De natuurwaarden van ‘t Nijendal zijn hoog doordat er meerdere natuurlijke gebiedjes aanwezig zijn zoals oude bossen, akkers met bijzondere akkerflora, lanen, kleine bosjes met doornachtige struikgewassen. Dit uit zich ook in heel unieke soorten flora en fauna zoals de grauwe klauwier en zeldzame vlindersoorten. We gaan ons het gebied eerst eigen maken volgens het beheerplan van SBB om vervolgens de ecologische en cultuurhistorische kwaliteit samen met de betrokken partijen en op basis van onze eigen Visie Land Goed verder te beheren, beschermen en te ontwikkelen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.