Maureen maakte video over ongewenste intimiteiten

Raaltese wil met korte film meer bewustwording creëren: ‘Veel vrouwen zijn bang’

RAALTE – Aanrandingen, ongewenste intimiteiten of nog veel erger; Maureen Vreeburg (24) uit Raalte maakte er een protestvideo over. In ‘Bang’, zoals het filmpje heet, laten circa dertig meiden en vrouwen weten dat ze bang zijn geworden door de lastposten en de kwaadwillenden bij het andere geslacht. “Een belangrijke misvatting is dat het niet vaak gebeurt”, zegt Maureen. “Het gebeurt overal. Ook hier.”

Maureen woont na wat omzwervingen weer bij haar vader in Raalte, waar ze is opgegroeid. Ze reisde daarvoor de wereld over en woonde enkele jaren in Utrecht. Ze werkte onder andere met haar zus Sharon als popfotograaf. De relatie met beeldtaal is er dus. Niet voor niets is ze van plan om later dit jaar te starten met de studie Film- en Literatuurwetenschap in Leiden. Het idee voor het filmpje ontstond, zo vertelt ze, na de moord op Sarah Everard in Londen. Op 3 maart dit jaar liep Everard na een bezoek aan een vriend naar huis. Ze zou nooit aankomen. Later werd haar stoffelijk overschot gevonden. De verdachte is een politieagent. Het leidde overal in Groot-Brittannië tot wakes en protesten. “Sarah had onderweg nog contact gehad met haar vriend”, vertelt Maureen. “Ze had alles in acht genomen. Maar toch reageerden mensen verrast dat het was gebeurd. Dat frustreerde me echt. Veel vrouwen zijn constant bang als ze over straat lopen. Ik wilde daar wat mee doen. Niet alleen ‘stories’ delen op social media, maar meer.”
Als eerste werkte Maureen de tekst voor het filmpje uit en vervolgens benaderde ze vriendinnen, familieleden (waaronder ook haar moeder) en kennissen om mee te werken. Daarna plaatste ze een oproepje op social media, waarna er nog anderen aanhaakten. Allemaal houden ze in de video een bordje met de tekst ‘Ik ben bang’ (in vele talen) in beeld of hebben ze de tekst op bijvoorbeeld hun hand gezet. Maureen verzamelde en monteerde de beelden en haar zus Sharon zorgde voor de achtergrondmuziek. Vorige week, overigens toevallig tijdens de Week tegen Straatintimidatie, zette Maureen het filmpje online.

Schelden

“Ik zelf te veel meegemaakt”, vertelt Maureen. “Met vriendinnen over straat lopen terwijl een groep mannen hardop aan het uitdenken was wie ze van ons wilden hebben. Concerten waarbij ik op de kont ben geslagen. Ik ben gecatcalled (nageroepen, -gefloten en -gesist, red.). Een keer in Deventer liep ik met een stel vriendinnen over straat toen een auto vol kerels naast ons stopte. De deur ging open. We moesten instappen en met hen mee naar huis. Dat wilden we niet. En vervolgens schelden. In Utrecht kreeg ik een keer een lift aangeboden. Toen ik er niet op in wilde gaan, kreeg ik te horen dat ik een hoer was. In India ging een man in een overvolle bus met een stijve tegen me aan schuren. Het stond daar ook expliciet aangegeven dat je beter niks kon doen. De cultuur is daar anders. Ooit haalde een kerel mijn mobieltje uit mijn zak. Hij wilde het pas teruggeven als ik met hem naar bed zou gaan. Hij greep me ineens vast en zette zijn lippen op de mijne. Ik heb nog een week lang met donkerpaarse lippen rondgelopen. Ik weet niet hoe dat kwam. Misschien omdat hij zo agressief was, maar misschien dat hij me ook wel heeft gebeten.”

Gesprekken

Wat ze met het filmpje wil bereiken? Gesprekken op gang brengen. En dat is gelukt, concludeert ze nu al. Zo vertelde haar moeder wat zij allemaal in haar jonge jaren had meegemaakt. “Eerder praatte ze daar niet over. En mijn vader werkt in een metaalfabriek. Daar hebben zijn collega’s de video ook bekeken. Waarna ze er ook met elkaar over hebben gepraat. Dat is het doel ook: meer bewustwording.”
Volgens sommigen is er een olifant in de kamer bij onderwerpen als deze. Namelijk de culturele achtergrond van de daders. Maar Maureen is het daar niet helemaal mee eens. “Mijn eigen ervaring is dat het 50/50 is. Misschien dat het in sommige wijken wat vaker de ene groep is, maar het zijn lang niet alleen maar andere culturen. Het gebeurt hier ook. Ook op de Zwarte Cross, waar ik samen met mijn zus een fotoklus had. Aan de kont zitten, rare opmerkingen; noem het maar op. En ik heb het ook meegemaakt bij festivals en concerten hier in de buurt.”

Onderschatten

Want nogmaals, zo benadrukt ze, veel vrouwen hebben er mee te maken. En soms al heel jong. “Heel veel vriendinnen van me zijn in hun tienerjaren als lastig gevallen.” Naast de misvatting dat het niet vaak gebeurt, is er nog een andere misvatting, zo vertelt ze. “Mannen onderschatten soms wat vrouwen als bedreigend kunnen ervaren. ‘Lekker is toch een compliment’, hoor je dan. Flirten gebeurt volgens mij echter vanuit een soort vriendelijke openheid. Ik kan me niet voorstellen dat mannen die het luidkeels op afstand over je lichaam hebben, verwachten dat dat interesse oplevert. Want volgens mij is het ook een machtsding. Jezelf bewijzen tegenover je vrienden. Stoer doen. Ik denk niet dat diezelfde mannen tegen een bazin zouden zeggen dat ze haar lekker vinden. Maar op straat willen ze laten zien dat ze het kunnen maken.”

De video staat op YouTube. Tik als zoekopdracht in: Maureen Vreeburg Bang.

Foto: Sharon Vreeburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.