Lauk: Strunk

Groot was het enthousiasme waarmee kwartiermaker Klaas Koekkoek vorig jaar aan de slag ging om van het enige rijksmonument in eigendom van de gemeente Raalte, boerderij Strunk aan de Deventerstraat, een ‘bruisend multifunctioneel centrum’ te maken. De klap moet bij de gemeente hard aangekomen zijn toen Klaas er vorige week opeens de brui aan gaf.

Tussen de regels door liet hij doorschemeren dat de bouwkundige staat van de boerderij, genoemd naar de laatste eigenaar en bewoner Egbert Jan Strunk (1878-1968) een stuk slechter is dan verwacht. En dat het moeilijk is om gehoopte subsidies van elders voor dit rijksmonument binnen te slepen en gebruikers aan Strunk te binden voor een rendabele exploitatie.

Iedereen bleef netjes, maar Klaas, behalve een doorgewinterde ondernemer ook voorzitter van hospice de Cirkel, voelde niks voor, zeg maar, een tweede sterfhuisconstructie. De bijna 7 ton subsidie die de gemeenteraad van Raalte begin dit jaar aftikte, is duidelijk niet genoeg voor alle ambitieuze plannen. Daarmee is de oude boerderij een hoofdpijndossier geworden; wat moet er verder gebeuren en hoeveel gaat dat extra kosten?

Ik vond persoonlijk die kleine 7 ton veel geld, maar kon er goed mee leven. De oude boerderij uit 1796 moet natuurlijk behouden blijven, sloop is onbespreekbaar (en terecht), maar de mogelijkheden zullen altijd beperkt blijven. En dan doel ik niet eens op het feit dat iedere bezoeker van boven de 1 meter 80 op veel plekken binnen het hoofd stoot, ik spreek uit eigen ervaring. Raaltenaren waren in de achttiende eeuw duidelijk een stuk kleiner. Zelfs na een volledige interne verbouwing, als dat technisch al kan en qua monumentenregels mag, zal het gebruik beperkt blijven tot kleinschalige activiteiten.

In de plannen was ook voorzien in de bouw van een nieuwe accommodatie achter de boerderij op de plek waar nu de oude schuur staat. Of dat heel veel extra mogelijkheden had opgeleverd is te betwijfelen, ook dan blijft de ruimte beperkt. Bovendien, past zo’n nieuwe accommodatie, zelfs als die in dezelfde stijl wordt gebouwd, bij de oude boerderij?

Op zich denk ik dat het wel kan, zo bijzonder is de locatie namelijk niet (meer). Bij de bouw lang geleden stond de boerderij buiten het veel kleinere dorp Raalte. Afgelopen halve eeuw is die ingebouwd tussen woningen en gebouwen in alle soorten en maten. Een mooie locatie die dit rijksmonument alle eer aandoet kun je het eigenlijk niet meer noemen.

Komende maanden en misschien wel jaren zal er dus vooral achter de schermen flink gepraat en vergaderd worden. Misschien moeten de hoge ambities flink naar beneden bijgesteld worden. Een mooi onderkomen voor een Oudheidkamer Raalte met wat kleinschalig gebruik en gebruikers, maar geen multifunctioneel centrum als een soort ongewenste concurrent van bijvoorbeeld Annahuis en Kulturhus.

Bovendien zijn er ook nog de historische MOK-werfjes langs het Overijssels Kanaal. Qua ruimte bieden die niet veel meer mogelijkheden dan Strunk, maar de locatie langs het water aan de rand van het centrum is interessant. Het zou jammer zijn als Strunk komende jaren zoveel (extra) geld gaat kosten dat de kans voor een mooie invulling van die MOK-werfjes in het gedrang komt.

Ergens is het jammer dat de eerste eigenaren Evert van den Berg en Hermina Hulst in 1796 nog niet bekend waren met het vaak verguisde fenomeen van de moderne megastal. Dat had ons als verre nazaten nu veel meer mogelijkheden geboden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.