Lauk: De laatste druppel

Eigenlijk had ik hierboven ‘aan de achterste mem hangen’ willen zetten. Oftewel, als laatste aan de beurt komen en/of te weinig krijgen in vergelijking met anderen. Zoals een big aan de achterste speen de minste moedermelk krijgt. Voorbeelden zijn er afgelopen weken in Salland genoeg. Denk maar aan de nieuwe vertraging rond de N35 inclusief de aanpak van Kruispunt Bos en een oplossing voor Mariënheem.

In dit geval doelde ik op de vorige week gestarte vaccinatiecampagne voor 60-plussers van de Sallandse huisartsen. Konden zij ook niks aan doen, maar het vaccin kwam in Overijssel ongeveer als allerlaatste provincie aan. Dat aan de achterste mem hangen werd daarna persoonlijker. Broekies van ruim na mijn geboortejaar 1955 zoals maten van mijn vriendenclub SOS lieten met gepaste vreugde zien hoe zij een prik kregen in de sportzaal van het Carmel College Salland. De eerste ideeën voor een feestje borrelden al meteen op in de SOS-app. Geen idee wat of wanneer, maar het zal wel iets met bier worden. De dorst naar elkaar en naar bier is groot zeg maar.

Daarna mocht ook mijn jongere beterhelft voor een prik naar het CCS. Alleen voor mij kwam er geen uitnodiging. Ik kreeg last van gevoel aan de achterste mem te hangen. Pas op het einde van de vrijdagmiddag belde opeens mijn lieve huisarts dokter P. op of ik zo snel mogelijk wilde komen. Ze hadden de allerlaatste vaccindruppels van de dag met een hele kleine vlaflesschraper (wie kent ze nog?) uit de flacons gehaald voor mij. Dat van die schraper verzin ik trouwens. Hoop ik.

Een bijzondere ervaring; zat ik daar in m’n eentje (met een heel stel aardige medewerkers) in die grote sportzaal vrijdagmiddag een kwartier te wachten of ik niet zou omvallen. Dus niet. En daarna heb ik nergens last van gehad. Behalve een bult op de prikplek maar dat was een watje onder de pleister. Ik dacht dat ik AstraZeneca kreeg maar het bleek het onbekende soort ‘Batchnummer’ te zijn.

De discussie tussen mensen die wel of geen vaccinatie willen gaat intussen door. Zelfs op onze buurtapp, waar het meestal om oproepen voor spaarzegels van de Jumbo, nieuwe hondjes of eekhoorns in de tuin gaat, laaide de discussie kort en heftig op. Van mij mag iedereen zo’n prik weigeren. Ik zou zelf ook niet gevaccineerd willen worden als er geen Covid-19 was. Bovendien blijven er zo meer vaccins over voor het verstandige deel van de natie.

Het is hier geen dictatuur zoals een bekende plaatsgenoot, natuurlijk onder een schuilnaam, schreef op Opinie in Salland. Echte dictators als Hitler, Stalin en Mao zouden wel voor een vaccinatiegraad van 100 procent gezorgd hebben. En dat gaan we hier zeker niet halen.

Het is boeiend om te lezen hoe er met kansberekeningen over risico’s en bijwerkingen van vaccinatie wordt geschermd door voor- en tegenstanders. Dat risico ligt ergens tussen doodgebeten worden door een hond of getroffen worden door de bliksem, zo zeggen virologen. Lijkt me persoonlijk behoorlijk klein. Bovendien hebben we hier thuis een labrador waarbij het risico op een dodelijke beet nog veel kleiner is.

Aan de andere kant; de kans dat ik in Nederland een vaccinatie zou krijgen was maar één op de zeventien miljoen. En toch is het gebeurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.