Informatieavonden over Sallandse Praktijkleerroute

RAALTE – De Sallandse Praktijkleerroute houdt op maandag 12 en dinsdag 13 april twee online informatieavonden voor potentiële geïnteresseerden. Deze zorg- en welzijnsopleiding is een initiatief van twaalf Sallandse zorgorganisaties in samenwerking met mbo-opleidingen Landstede en Aventus. De praktijkleerroute is gestart in 2019 en telt inmiddels 25 studenten, die zowel vanuit het voorgezet onderwijs als via zij-instroom werken of stagelopen en leren bij één van de aangesloten zorgorganisaties.

De Sallandse Praktijkleerroute is vooral geschikt voor studenten die ondernemend en zelfstandig zijn, graag willen leren en open staan voor vernieuwing. Want waarom leren uit boeken als je veel liever leert door te doen en te ervaren? Of zoals tweedejaars studente Ilse het zegt: “Als je gemotiveerd bent, graag initiatief neemt en je wilt leren in de praktijk, dan is deze leerroute echt heel goed.” Ilse volgt de combinatieopleiding Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg. Eén opleiding waarmee ze straks twee erkende diploma’s heeft. “Bij de Sallandse Praktijkleerroute krijg ik de kans om bij verschillende organisaties ervaring op te doen. Zo ontdek ik welke zorgcliënt het beste bij mij past. Bij de Parabool werkte ik met mensen met een beperking; bij Humanitas werk ik nu op de somatische afdeling met ouderen.” Haar collega-student Stefan, eerstejaars, vindt het vooral fijn dat hij veel eigen verantwoordelijkheid krijgt. “Omdat je het hele studiejaar stageloopt, leer je in korte tijd veel. Het voelt alsof ik hier gewoon werk. Twee bewoners mag ik zelfstandig begeleiden. Mijn stagebegeleider houdt wel een oogje in het zeil, maar ik krijg veel eigen verantwoordelijkheid. Dat motiveert enorm! Ik ga iedere dag naar huis met het gevoel dat ik weer veel geleerd heb.”

Nieuwe manier

Elke Siebelink, docent Zorg en Welzijn bij Landstede, begeleidt een aantal studenten waaronder Stefan. “Dit is een nieuwe manier van leren. Studenten maken van alles mee tijdens hun stage. Dat koppelen ze meteen aan de theoriemodules die ze moeten afronden om hun diploma te krijgen. Ze gaan zelf aan de slag met wat ze graag willen leren en gaan daarvoor ook op onderzoek uit. Dat werkt enorm motiverend! Ze krijgen daarbij ondersteuning van zowel mij als een werkbegeleider.”
De Sallandse Praktijkleerroute is bedoeld voor iedereen die graag wil werken in zorg en welzijn. Het kan zijn dat je net een VMBO-opleiding hebt afgerond of juist vanuit een ander beroep wilt overstappen naar de zorg. Maar de praktijkopleiding is ook geschikt voor zorgmedewerkers die willen doorstromen naar een hoger niveau. Je kunt kiezen voor de combinatieopleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg niveau 3 of voor Verpleegkunde niveau 4.

Aanmelden voor de informatieavonden kan via staging2.sallandsepraktijkleerroute.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.