‘Houd je zo’n zonnepark nog tegen?’

Nog maar net nieuw huis in Wijhe betrokken en meteen al geconfronteerd met plannen zonnepark

WIJHE – Hun verhaal is er maar een van de vele. Thomas en Jorien de Vos zagen zich recentelijk geconfronteerd met twee brieven over de mogelijke aanleg van zonneparken bij hen in de buurt. Het stel is niet blij. Eind vorig jaar kochten ze een woning aan de Daslever in Wijhe en enkele weken later lagen de brieven er. “We zijn er komen wonen voor het uitzicht, dus daar zit je niet op te wachten”, vertelt Thomas. “Eigenlijk wil je alleen maar bezig zijn met het schilderen van de kozijnen.”

Vijf initiatiefnemers voor zonneparken in de gemeente hebben hun plannen in de afgelopen weken kenbaar gemaakt. De beoogde locaties liggen aan de Hamelweg/Daslever (waar Thomas en Jorien wonen) in Wijhe (ongeveer 15 hectare), de Raalterweg/Lierderholthuisweg (waar het stel ook bij in de buurt woont) op de Elshof (ongeveer 12 hectare), de Wechterholt op de Elshof (ongeveer 14 hectare), de Holstweg in Den Nul (ongeveer 14 hectare) en de Middelerstraat in Middel (ongeveer 12 hectare).
“Eind december kregen we de sleutel van onze nieuwe woning”, vertelt Thomas. “Toen de buren op bezoek kwamen om ons welkom te heten, vertelden ze ons heel voorzichtig dat er plannen waren voor een zonnepark. Dat viel rauw op ons dak. Maar we waren te druk met klussen en op een gegeven moment denk je dat het nog wel jaren zal duren. Eigenlijk hadden we het al bijna verdrongen, toen we ineens de brieven kregen.”
Hun zorgen betreffen vooral het plan aan de Daslever. Van het plan Morgenlanden (op de hoek van de Raalterweg en de Lierderholthuisweg) verwachten ze wat minder last. Thomas vertelt dat de initiatiefnemer van het plan aan de Daslever een telg is van de familie die eigenaar is van landgoed de Gelder. “Hij is enkele weken geleden, na een uitnodiging, ook bij ons langs geweest. Het was een prettig gesprek. Hij vertelde dat hij plannen had met een boerderij die er staat. De initiatiefnemer wilde er een biologische boerderij van maken. Hij verwoordde zijn plannen heel netjes. Een biologisch bedrijf dat een zonnepark nodig had om de begroting sluitend te krijgen. Het klonk allemaal alsof hij de wereld beter wilde maken. En hij dacht ook dat de omgeving er mooier van zou worden. Vooral dat laatste vind ik nu toch wel een te romantische weergave van de zaken. We kunnen nu, als we naar buiten kijken, soms hazen en reeën zien lopen. Straks niet meer. Uit het verhaal blijkt steeds meer dat het om een professioneel bedrijfsplan gaat, met een bedrijfsleider die er komt wonen. Dat maakt nogal een verschil. Hebben we nou te maken met de nieuwe buurman of een bedrijfseigenaar?”

Lastig

Thomas vertelt dat er ook omwonenden zijn die om idealistische redenen geen probleem hebben met de plannen. Maar het steekt hem ook dat Jorien en hij er niets van wisten toen ze hun woning kochten. Ze willen nog beter uitzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren. “De initiatiefnemer zegt dat hij geprobeerd heeft om contact met ons op te nemen, maar dat dat niet lukte. Maar Jorien en ik komen hier allebei uit de buurt. We zijn hier allebei bekend. Het hele dorp praatte er ondertussen blijkbaar al over. Volgens mij had de initiatiefnemer echt wel beter zijn best kunnen doen.”
Thomas en Jorien beraden zich op toekomstige acties. “We zijn er niet blij mee en we geloven ook niet dat de omgeving er mooier van wordt. Hoe langer we het op ons laten inwerken, hoe meer we er tegen zijn. Maar het is lastig. We willen weten wanneer dit proces begonnen is. We zijn met frisse tegenzin gestart met het lezen van de beleidsdocumenten. Maar daar willen we helemaal niet mee bezig zijn. En als je de brief zo leest, krijg je indruk dat het allemaal al rond is. Ja, we mogen meepraten, maar gevoelsmatig gaat het dan over zaken als hoe hoog de heg eromheen zal zijn. We vragen ons af welke stem we erin hebben. Er is een traject om bezwaar aan te tekenen, maar daar wordt in de brief niet over gerept. Om ons heen horen we het sentiment dat je zoiets niet tegenhoudt. De gemeente wil het te graag, ze gaan het er doorheen drukken, dat beeld. Onze zorg is: in welke balans is dat dan met ons belang? Het plan wordt met het verhaal van een betere wereld en een mooiere omgeving goed verkocht, maar bij ons overheerst het gevoel dat het om geld gaat. Bij veel omwonenden is er een afhankelijkheid van de Gelder, door bijvoorbeeld pacht van een woning of landbouwgrond. Hoe kan je vanuit die positie een vuist maken tegen dit soort initiatieven?”

De beoogde locatie voor het zonnepark aan de Daslever. In de verte ligt het huis van Thomas en Jorien. Foto: Anita Bergsma

1 REACTIE

  1. Iedereen die zijn mond vol heeft over de duurzaamheid van zulke grote projecten moet wel het volgende bedenken. Doordat het stroomnet lokaal totaal niet berekend is op zo’n grote stroomopwekking tijdens zeer zonnige periodes, zal de netspanning te hoog worden. Hierdoor worden kleine zonneinstallaties door de ingebouwde beveiliging uitgeschakeld. Dit voordat de grote zonneweides uitgeschakeld/beperkt worden waar de overspanningsbeveiliging pas bij een net iets hogere spanning uitschakelt. Hierdoor worden kleine particuliere zonnesystemen ernstig benadeelt. Dit schijnt al regelmatig voor te komen in Heeten dankzij het grote zonnepark aldaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.