Gerlant: Nieuwe buren

Het college van B&W in Raalte wil verder met de plannen voor de energietransitie. Ze gaan de raad digitaal om toestemming vragen om ‘digitale participatie bij ruimtelijke initiatieven voor zonneparken en andere ruimtelijke initiatieven met impact op de omgeving te mogen doen’. Daar lijkt mij 232 keer niks van goed.

Ik werd in februari gebeld door een of andere snelprater. Ze waren het draagvlak voor zon- en windenergie aan het peilen. Of ze me een paar vragen mochten stellen. Vragen mag natuurlijk altijd en zeker over zo’n interessant onderwerp. Een jaar geleden heb ik eens een plan geopperd voor Laag Zuthem. Een energiecoöperatie van de inwoners met kleine windmolens langs de spoordijk naar Zwolle en zonnepanelen in de spoorsloot. Ook monovergisters heb ik genoemd. En toen kwam corona en hield alles op. Ik vind het nog steeds een goed idee en droom er nog wel eens over. De snelprater werd helemaal enthousiast. Dus Laag Zuthem zou wel voor zijn, schreef hij op. Toen ben ik even uit m’n plaat gegaan en heb hem duidelijk gemaakt wat corona en een lockdown/avondklok betekenen voor een klein dorp.

Er ging in Wijhe een auto op de kop in de sloot, las ik in de redactieapp. Dan zit ik dus bovenop het nieuws. Twee weken later hoorde ik dat het ging om een buurman van 100 meter verderop. Hij lag in het ziekenhuis en het was heel kritiek. De vader van m’n naaste buurman, al heel lang ziek, was overleden. Ook hij woonde een stukje verderop en ken ik hem al 25 jaar. De avond voordat hij gecremeerd werd, hoorde ik het toevallig.
Weet je hoe het normaal gesproken in zo’n dorpje gaat? Ons kent ons en iedereen spreekt iedereen. Als nieuweling raak je op de hoogte door mee te doen met Koningsdag, een activiteit van de evenementcommissie, de dorpsbarbecue of de burendag. Hoeveel evenementen denk je dat we het afgelopen jaar hebben gehad? Er zijn alleen hier in de straat het afgelopen jaar al tien van de veertig huizen verkocht met dus nieuwe bewoners en er is een nieuw wijkje gebouwd, waar nieuwe mensen zijn komen wonen. Denk je dat ik weet wat die mensen denken? Volkomen idioot!

Plaatselijk Belang hier in het dorp; wie zijn eigenlijk sommige van die mensen? Er staan namen in het dorpsblad die ik helemaal niet ken. Ons PB heeft het afgelopen jaar een keer twee regels gedeeld met de bevolking. Ze hadden aansluiting gezocht bij duurzaamheidsinitiatieven in Lierderholthuis en Heino en de gemeente begeleidt hen. Thats all. Maar wat moeten ze verder ook al?
Uiteindelijk bleek het telefoontje van de snelprater een storm in een glas water. Laag Zuthem hoorde tot de herindeling in 1969 bij Zwolle-kerspel en heeft zodoende een Zwolse postcode. Hij was bezig met een onderzoek onder Zwollenaren. Die fout maken snelpraters wel vaker.

Nu wil het Raalter college ons een digitale bubbel in trekken. In het voorstel aan de raad staat: “U ziet digitale participatie, gezien de opgedane ervaring bij andere trajecten en de beschikbare technische tools, inmiddels als een volwaardig alternatief voor fysieke participatie.” Ik zie al een jaar lang 25 raadsleden en de collegeleden uren digitaal langs elkaar heen lullen tijdens hun vergaderingen.
Een slecht plan. De cohesie in het dorp is momenteel weg. In andere buurtdorpen net zo. Wachten met die hap. Draagvlak, gebondenheid en participatie creëer je anders. We maaien jullie in juni wel een paar hectare weiland glad waar je met mooi weer op anderhalve meter kunt zitten. Ik praat voor mijzelf, maar ik doe online niet mee totdat ik weet wie mijn nieuwe dorpsgenoten zijn.

Gerlant@regiobode.nl

1 REACTIE

  1. Online werkt in veel gevallen niet, in dit soort gevallen al helemaal niet.
    Het is wellicht ideaal voor degene die er iets door wil drukken en z’n kans schoon ziet als er eventjes online niet wordt opgelet.
    Stemmen gaat ook niet voor niets op de ‘ouderwetsche’ manier, met de stembus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.