Extra raadsvergadering over gang van zaken Strunk

RAALTE – De gemeenteraad van Raalte gaat op woensdag 28 april in debat over wat er nou precies gebeurd is omtrent de vastgelopen plannen om van Boerderij Strunk een multifunctionele accommodatie te maken. Die ambitieuze plannen (die ook voorzagen in sloop en nieuwbouw van een schuur) lijken voorlopig in de ijskast te zijn beland. En of een doorstart er komt, is volgens de Stentor ook nog niet zeker.

Het college wil dat een onafhankelijk bureau een evaluatie maakt van de gang van zaken. De vraag is of de raad het daarmee eens is. Lokaal Alternatief liet eerder al weten een “pittig raadsdebat” te willen. “Wij voelen ons door de wethouders Niens en Wagenmans voor de gek gehouden”, stelde raadslid Egbert den Daas in een brief aan het Raalter college van B&W.
Het bestuur van de Nieuwe Strunk gaf een aantal weken geleden de opdracht voor de verbouwing van boerderij Strunk terug aan de gemeente Raalte. Volgens projectleider Klaas Koekkoek was het plan om financiële, bouwtechnische en organisatorische redenen niet haalbaar. Inmiddels is ook een deel van het bestuur opgestapt. De Stentor wist vervolgen naar boven te halen dat enkele partijen, die in het projectplan genoemd werden, helemaal van niks weten. Zo bleek volgens de Stentor de Historische Vereniging Raalte e.o. in tegenstelling tot wat in het plan staat, helemaal geen huurder te zijn van Strunk. Vroeger maakte de vereniging wel gebruik van het pand, maar nu niet meer. Ook Kindcentrum de Bolster wordt in het projectplan genoemd, maar directrice Audrey Jansen zei in de Stentor van niks te weten: “We zijn hier helemaal geen partij in.”
Dat terwijl de gemeenteraad eerder nog een eenmalige subsidie van 676.154 euro had toegezegd aan het project. En dat zit Den Daas, zoals we al eerder berichtten, niet lekker. Hij vraagt zich af of de raad niet op valse gronden voor de subsidie heeft gestemd. “Zoals u weet waren wij kritisch over de financiële onderbouwing van de plannen”, zo schreef hij eerder aan het college. “Wij vonden dit gebaseerd op financieel drijfzand en op al te optimistisch wensdenken. Uiteindelijk hebben wij voorgestemd omdat er groot draagvlak onder verenigingen in Raalte zou zijn. Nu uit berichtgeving blijkt dat er nogal wat genoemde verenigingen zijn die van niets weten, voelen wij ons door de wethouders Niens en Wagenmans voor de gek gehouden.”

De vergadering begint om 19.30 uur. De agenda en de stukken zijn te vinden op: staging2.raalte.nl/gemeenteraad, onder de knop vergaderkalender. In verband met het coronavirus vergadert de gemeenteraad zonder publiek. De raadsvergadering kan live worden gevolgd via: raalte.notubiz.nl/live.

2 REACTIES

 1. Had het debat graag via de livestream willen volgen maar ben helaas verhinderd. Wens de heer Den Daas en collega- raadsleden veel wijsheid in deze. Dat het algemeen belang nu eens vóór het partijbelang gaat!
  Ik hoop dat er van dit debat t.z.t. een mooi verslag te lezen valt op SC. Ik ben namelijk erg benieuwd!
  Succes!

 2. Dag Marjan,

  Ik ben het helemaal met je eens. De opeenvolgende Raalter gemeentebesturen zijn meesters gebleken in het geld over de balk gooien en dit college is daarin niet minder ‘geslaagd”.
  Dat begon al met het instellen van een overbodige vijfde wethouder, ik blijf dat herhalen.
  Met de minimaal € 650.000 die hij volgend jaar, als de huidige raadsperiode voorbij is, heeft gekost, zouden ze het financieringsgat van € 300.000 probleemloos kunnen dichten en dan zouden dus zelfs nog € 350.000 over hebben.
  Het moge voor sommigen vervelend overkomen dat ik steeds maar blijf hameren op de geldverspilling aan die overbodige wethouder, maar ik blijf het volhouden tot aan de komende verkiezingen toe. Het is immers te gek voor woorden dat een kleine en probleemloze gemeente als Raalte, vijf(!) wethouders heeft. Met een beetje minder wanbeleid zouden ze het met drie wethouders prima moeten kunnen klaren. Dat zou dan zelfs minimaal € 1.500.000 schelen.

  Met hartelijke groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.