Elf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in Raalte

RAALTE – Dit jaar zijn er in de gemeente Raalte elf lintjes uitgereikt. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om Ton Elders uit Heeten; Han Holtkuile, Herman Overkamp en Maikel Schotman uit Heino; Lois Oosterlaar uit Luttenberg; Nico Dijkman en André Holtmaat uit Mariënheem en Gerard Melenhorst, Herman Reimert en Richard Woolderink uit Raalte. Arno Kramer uit Broekland werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Martijn Dadema belde op maandag met de gedecoreerden. Het Weekblad voor Salland ging al naar de drukker voordat dat gebeurd was. Later in de week reikt hij de versierselen persoonlijk uit. Natuurlijk hebben de gedecoreerden allemaal een groot (vrijwilligers-)cv. Hieronder per persoon een (niet helemaal volledige) samenvatting.

Ton Elders was jarenlang actief voor TC Heeten. Hij was lid van de technische commissie, zorgde voor het onderhoud van de tennisbanen en fungeerde als toernooileider. Verder was hij meer dan dertig jaar mantelzorger/ondersteuner van zijn broer die in een gezinsvervangend tehuis woonde. Van 2001 tot 2019 was hij bovendien vrijwilliger, bestuurslid en vicevoorzitter/voorzitter van Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten.

Han Holtkuile werkt voor het Carmel College Salland, maar is daar ook actief als vrijwilliger. Zo hielp hij bij de organisatie van buitenlandse reizen voor de leerlingen. Daarnaast bouwde hij samen met de leerlingen een medische kliniek in Kenia. Hij organiseert metselwedstrijden en bouwde in 2018 mee aan een escaperoom om fondsen te werven voor het Annahuis. Bovendien zet hij zich sinds 1989 in voor muziekvereniging Ons Genoegen te Heino. Holtkuile is onder andere orkestleider en opleidingscoördinator. Daarnaast is hij sinds 2005 als trompettist betrokken bij de Protestantse Gemeente Heino.

Herman Overkamp was in zijn jonge jaren onder andere actief voor de plaatselijke Jonge Boeren en Tuindersbond en de KVP, afdeling Lemelerveld. Daarnaast was hij in de jaren 70 lid van de catechesewerkgroep van parochie Heilig Hart Kerk in Lemelerveld. Van 1972 tot 1995 was hij bestuurslid van PB Lemelerveld. Hij was in die hoedanigheid onder andere betrokken bij het verbeteren van wegen en voorzieningen in het buitengebied en de totstandkoming van één postcode voor Lemelerveld, dat destijds onder vier gemeenten viel. Sinds 1996 is hij lid van de werkgroep Boerderij- en Veldnamen van de Historische Kring Dalfsen. Vanaf 1999 zet hij zich ook in voor Vereniging voor Heemkunde Omheining in Heino. Hij is auteur van vijf boekdelen uit de serie ‘Boerderijen, veldnamen en wegen rond Heino’. Van 2008 tot 2014 zette hij zich bovendien in voor Stichting Sallands Erfgoed.

Maikel Schotman is sinds 2000 als vrijwilliger actief bij VV Heino. Hij is commissielid van de jeugdafdeling, wedstrijdsecretaris, leider, medeorganisator van toernooien en scheidsrechter. Daarnaast is hij coördinator van schooltoernooien. Ook is hij toegetreden tot het bestuur van de Vrienden van VV Heino. Daarnaast is hij sinds 2002 vrijwilliger en secretaris van Damclub DOS Hartholt Olie te Heino. Vanuit deze vrijwilligersactiviteit heeft hij zich ook ingezet als bestuurslid van de Provinciale Overijsselse Dambond. Daarnaast heeft verzorgde hij damlessen en heeft hij zich ingezet als jeugdleider.

Lois Oosterlaar is sinds 1980 actief als vrijwilliger bij gemeenschapscentrum Elckerlyc in Luttenberg. Hij helpt bij het onderhoud, organiseert activiteiten en voert allerhande ondersteunende taken uit. Daarnaast zet hij zich ook in voor de Tennisvereniging Luttenberg, SDOL en Stichting Sportbelangen Luttenberg. Van 1998 tot 2014 was hij vrijwilliger bij De Stroatkjals.

Nico Dijkman was van 1995 tot 2004 organisator van het jaarlijkse paasvuur in Mariënheem. Hij hielp tien jaar langer als vrijwilliger bij het plaatselijke houtdorp. Van 2002 tot 2012 was hij voorzitter van het Buurtwerk Mariënheem. Sinds 2008 is hij actief bij Plaatselijk Belang Mariënheem. Hij heeft zich met name ingezet op onderwerpen als de N35 en de veiligheid rondom de Hellendoornseweg.

André Holtmaat is sinds 2004 op bestuurlijk niveau actief bij Stichting ’t As-Spel te Mariënheem. Hij werkt mee aan het onderhoud van de sporthal en zet zich in voor de renovatieprojecten. Daarnaast startte hij in 2019 met het duurzaamheidsproject. Verder zet hij zich in voor diverse evenementen in Mariënheem, zoals onder andere de wandeldriedaagse.

Gerard Melenhorst is sinds 1982 actief voor Stichting Scouting Miguel Pro groep Raalte. Hij draagt zorg voor het onderhoud van het terrein, het gebouw en de omliggende weg. Hij begeleidt de kinderen naar de kampeerterreinen en ondersteunt bij de verschillende activiteiten, zoals de wandelvierdaagse. Sinds 1985 zet hij zich als vrijwilliger ook in voor Stöppelhaene. Van 1997 tot 2018 was hij bovendien vrijwilliger bij Ribs & Blues. Sinds 2000 is hij vrijwilliger bij Stichting Raalter Evenementen en beveiliger bij de evenementen

Herman Reimert is sinds 1970 actief bij Muziekvereniging Sint Caecilia Raalte. Als vrijwilliger is hij betrokken bij het werven van fondsen, onder andere door het inzamelen van oud papier en daarnaast mederealisator van het nieuwe clubgebouw. Sinds 1996 fungeert hij als regisseur en draaiboekmaker bij de drumfanfare en digitaliseert en onderhoudt hij het muziekarchief. Verder helpt hij al jaren bij Ribs & Blues en is hij vrijwilliger bij de H. Kruisverheffing in Raalte. Daarnaast zet hij zich sinds 2012 in voor Stichting Muzieknetwerk Salland.

Richard Woolderink houdt zich al jaren bezig met de regionale geschiedenis. Hij is oprichter van de Raalte-Clopedie, die de historie van Raalte archiveert en in beeld brengt (op dit moment omvat het archief ongeveer twee miljoen negatieven). Hij is auteur van het boek ‘Raalte in oorlogstijd 1940 – 1945’. Daarnaast zette hij zich enkele jaren geleden ook in voor het behoud van de synagoge in Raalte. Verder is hij actief voor Stöppelhaene. Zo stelt hij jaarlijks een foto-expositie over Raalte samen. Verder is hij als fotograaf ook actief voor grote evenementen in Raalte en de Zonneschijntocht.

Arno Kramer uit Broekland, van de elf gedecoreerden de enige Officier in de Orde van Oranje-Nassau, is internationaal bekend als beeldend kunstenaar en auteur. Hij werkt vanuit zijn atelier in Broekland. Door zijn niet aflatende grote inzet voor de Nederlandse tekenkunst staat hij ook wel bekend als ‘Mister Drawing’. Verder publiceert hij over beeldende kunst en schrijft hij poëzie in diverse kranten en tijdschriften en is auteur van het boek All About Drawing, een standaardwerk binnen de tekenkunst. Zijn werken worden wereldwijd tentoongesteld. Hij organiseerde verschillende tentoonstellingen in binnen en buitenland. Kramer opende het eerste en enige centrum voor tekenkunst in Nederland, het Drawing Centre Diepenheim en richtte de Drawings Inventions Academy op. Hij stimuleert en begeleidt jonge tekentalenten, verzorgt masterclasses en fungeert als gastdocent in Nederland, Engeland, Ierland, de Verenigde Staten, Schotland en België. Verder zette hij zich op allerlei manieren in voor de kunstwereld in Deventer en het oosten van het land. Ook was hij actief voor handbalvereniging Micrometers in Arnhem, Kwiek in Raalte, het sociaal cultureel buurtwerk in Broekland, de bieb in Raalte/Broekland en PB Broekland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.