Door bijgestuurde ambities mogelijk fors meer windmolens

Hoofdlijnenakkoord Regionale Energie Strategie voorgelegd aan gemeenteradenREGIO – West-Overijssel krijgt mogelijk fors meer windmolens dan aanvankelijk gedacht. De energieregio die bestaat uit elf gemeenten, waaronder Raalte, Olst-Wijhe, Deventer en Zwolle, heeft namelijk, zoals eerder al bekend werd, de eerdere ambities van de Regionale Energie Strategie (RES) bijgestuurd. Meer energie uit wind en minder uit zon. Windenergie is immers, zo blijkt uit doorrekeningen, effectiever dan energie uit zon.

Aanvankelijk waren die percentages gesteld op 40 procent wind en 60 procent zon, inmiddels is de ambitie andersom. En dat gaat, als het allemaal doorgaat, gevolgen hebben. Op dit moment telt West-Overijssel 27 windmolens. Daar moeten er, op basis van de bijgestuurde ambities nog circa 67 (met een tiphoogte van dik 200 meter) bij komen, 28 meer dan in de eerdere verhouding.
Om even de grootte van de totale doelstelling van 1,8 terrawatt aan duurzame energie-opwek in 2030 weer te geven: als West-Overijssel zou kiezen voor alleen maar zon, gaat het om circa 2250 hectare aan zonnepanelen. Als de regio voor alleen maar wind zou kiezen zou dat, omgerekend op basis van de energieopbrengst van de verschillende soorten windmolens) uitkomen op óf 66.600 erfmolens (met een tiphoogte van 25 meter) óf 900 dorpsmolens (met een tiphoogte van 100 meter) óf bijna 140 4MW-turbines (met een tiphoogte van 210 meter).
Dat blijkt allemaal uit het nieuwe Hoofdlijnenakkoord RES, dat is voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden. Met de inbreng van de volksvertegenwoordigers wordt de komende maanden het Hoofdlijnenakkoord verder uitgewerkt in de RES 1.0. De RES wordt elke twee jaar herijkt. Zo blijft er volop ruimte om plannen aan te scherpen en eventuele nieuwe ontwikkelingen of technieken een plek te geven in de West-Overijsselse energiestrategie.

Protesten

Frank Niens, wethouder van de gemeente Raalte, wil verder nog niet te veel in details treden. Want het hoofdlijnenakkoord RES is, zoals duidelijk moge zijn, een tussenstation in plannen die in de komende jaren nog vaak bijgestuurd zullen worden. Maar ook hij zegt: “Het gaat om een redelijk aantal extra windmolens, dat is helder. Je gaat ze in de toekomst wel zien in het landschap.”
Het wordt, net als overal in Nederland, hoe dan ook een forse kluif om aan de in de RES vastgelegde doelstelling van 1,8 terrawatt aan duurzame energie-opwek in 2030 te halen. De ingrepen in de leefomgeving zijn enorm en dat leidt overal tot protesten. Recentelijk nog werd bekend dat er in Olst-Wijhe vijf concrete plannen zijn voor zonnevelden. Veel omwonenden zijn niet blij. En dan zijn er nog de omstreden plannen voor de windmolens in die gemeente. Of er ook in windmolens in de gemeente Raalte komen, is nog niet duidelijk.

De gemeenteraad van Raalte bespreekt het hoofdlijnenakkoord in Rond-de-tafel-gesprekken in april 2021. Ga naar staging2.raalte.nl/samenduurzaam voor de exacte data. Lees hier ook het hoofdlijnenakkoord en meer informatie over de lokale energie-initiatieven.

1 REACTIE

  1. En zo gaat de mooie natuurlijke sallandse omgeving naar de knoppen. Om verdrietig van te worden.
    Ik hoop dat de beslissers zelf zo’n windmolen pal naast hun deur krijgen.
    Maar dag zal wel niet gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.