Den Daas wil ‘pittig raadsdebat’ over Strunk

HEINO – Lokaal Alternatief wil een “pittig raadsdebat” over de gang van zaken omtrent Boerderij Strunk in Raalte. “Wij voelen ons door de wethouders Niens en Wagenmans voor de gek gehouden”, stelt raadslid Egbert den Daas in een brief aan het Raalter college van B&W.

Eerder werd bekend dat er voorlopig een streep is gezet door de ambitieuze plannen om van Boerderij Strunk een multifunctionele accommodatie te maken. Projectleider Klaas Koekkoek gooide namelijk de handdoek in de ring. Volgens hem is het plan om financiële, bouwtechnische en organisatorische redenen niet haalbaar. Inmiddels is ook een deel van het bestuur opgestapt.
De Stentor dook er verder in en wist naar boven te halen dat enkele partijen, die in het projectplan genoemd werden, helemaal van niks weten. Zo bleek volgens de Stentor de Historische Vereniging Raalte e.o. in tegenstelling tot wat in het plan staat, helemaal geen huurder te zijn van Strunk. Vroeger maakte de vereniging wel gebruik van het pand, maar nu niet meer. Ook Kindcentrum de Bolster wordt in het projectplan genoemd, maar directrice Audrey Jansen zegt in de Stentor van niks te weten: “We zijn hier helemaal geen partij in.”
Dat terwijl de gemeenteraad eerder nog een eenmalige subsidie van 676.154 euro had toegezegd aan het project. En dat zit Egbert den Daas niet lekker. Hij vraagt zich af of de raad niet op valse gronden voor de subsidie heeft gestemd. “Wij zijn verbijsterd door de berichtgeving omtrent de ontwikkelingen rond de verbouwing en nieuwbouw van boerderij Strunk”, schrijft hij in een brief aan het Raalter college. “Zoals u weet waren wij kritisch over de financiële onderbouwing van de plannen. Wij vonden dit gebaseerd op financieel drijfzand en op al te optimistisch wensdenken. Uiteindelijk hebben wij voorgestemd omdat er groot draagvlak onder verenigingen in Raalte zou zijn. Nu uit berichtgeving blijkt dat er nogal wat genoemde verenigingen zijn die van niets weten, voelen wij ons door de wethouders Niens en Wagenmans voor de gek gehouden.”
Den Daas wil het debat agenderen voor de raadsvergadering van 29 april.

3 REACTIES

 1. Hè, hè, eindelijk wat reuring aan de Zwolseweg in Raalte!
  Dacht zo langzamerhand dat iedereen daar in diepe coma lag…

  Ooit was er een tijd dat de raad wat tegengas probeerde te geven aan B&W
  Niet dat ze het dan wonnen maar toch…
  Er werd zo nu en dan wat gegromd en gekefd maar dat maakte blijkbaar niet veel indruk want de opstand werd meestal in de kiem gesmoord waarna men weer braaf in zijn/ haar mandje ging liggen.
  De laatste jaren zelfs geen gegrom meer.
  Laat staan gekef!
  Maar ziet! Er is een raadslid ontwaakt!
  Hij heeft onraad geroken bij Boerderij Strunk en gaat op onderzoek uit.
  Een zacht gegrom ontsnapt alreeds zijn keel.
  Zal hij de rest van de meute ook wakker kunnen krijgen zodat ze gezamenlijk hun tanden ergens in kunnen zetten mocht er terecht onraad zijn?
  Ik ben benieuwd wanneer het gekef losbarst! 😉

 2. Met gebakken lucht is een plan voor het Rijksmonument de boerderij Strunk in elkaar gefröbeld. Het plan is nog lang niet compleet.
  De visie is: de boerderij, het kokhuus, de schuur en boerenerf voor de toekomst te bewaren.
  Doel is: de ontstaansgeschiedenis van de boeren geschiedenis bevriezen en vertellen.
  Door een overladen programma van eisen van verzonnen gebruikers wordt de bestaande schuur vervangen voor nieuwbouw. De nieuwe schuurwoning is schattenderwijs 2 á 3 maal groter dan de bestaande schuur. De schuurwoning wordt geplaatst in de verkavelingsrichting van de Westdorplaan en in de rooilijn van de woningen. De bestaande schuur is gericht op de Deventerstraatweg en de boerderij.
  De schuurwoning wordt door de gekozen benadering in één klap het belangrijkste gebouw op het dan krappe en dan verminkte erf.
  De huidige schuur ondersteunt de huidige boerderij, kokhuus en het door gebouwen ingeklemde erf ruimtelijk en is gericht op de Deventerstraatweg.
  Een herijking van de uitgangspunten en het plan voor het behoud van Strunk, het kokhuus, de schuur en het boerenerf is noodzakelijk.

  • Nu blijkt dat er geen grote behoefte is aan de ruimte, moet je deze weg dan wel verder in gaan? Misschien kun je het beter verkopen als woonruimte. Ik neem aan dat het uiterlijk zowiezo in stand moet blijven vanwege de monumenten status.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.