Carolien: Vertrouwen is goed, onderzoeken en controle is beter

Ik weet van mijzelf dat ik het leven vertrouw. Ik ga in op nieuwe mogelijkheden als mijn buik en hart zeggen dat ik iets mag doen of niet. Vertrouwen ‘komt dan te paard en soms gaat het te voet verder’. Andere mensen met wie ik over dit thema praat, geven soms aan dat zij anders erin staan; zij vertrouwen iemand niet, totdat het tegendeel bewezen is. Hun vertrouwen komt te voet en gaat misschien te paard verder. Ieder heeft een eigen manier.

Binnen gezondheid, ziek zijn, ziek worden en geheeld worden/genezen heeft ieder mens eigen ervaringen. Ik heb daarin geleerd: vertrouwen is goed, maar duidelijke communicatie en controle is beter.

In Huisarts en Wetenschap (praktische huisartsengeneeskunde 2021) staat een artikel over dat zorgmedewerkers door de manier van communiceren invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid van de patiënt. Een patiënt bemoedigend toespreken, aandacht geven aan de beleving van zijn/haar klachten en steun/hulp geven die bij deze patiënt nodig is; aandacht van de zorgverlener kan leiden tot een beter begrip van en door de patiënt en zo de gezondheid ten goede komen. Het geeft namelijk bewustzijn. Het effect van een technische handeling, bijvoorbeeld een kaakoperatie of een vaccinatie, blijkt afhankelijk van hoe zorgverleners die de prik of operatie uitvoeren, de mensen eromheen en natuurlijk hoe de patiënt ermee omgaat. Dus vooral ook wat er plaatsvindt in het feitelijke contact tussen arts en patiënt.

Natuurlijk hangt het succes van een behandeling ook af van het wel of niet gebruiken van de richtlijnen, de protocollen die zorgverleners houvast en structuur geven. In principe is dit in ons zorgsysteem bedoeld om meer vertrouwen in de zorgverlener en de behandelingen te verkrijgen. Gezondheid is belangrijk voor elk mens.

We hebben een goed zorgsysteem. Er is echter qua gezondheid ook nog veel te winnen. Mijn beroepsgroep (de mensen die kennis en ervaring van de medische zaken hebben, die zich bewust zijn van de effecten van angst, een gebrek aan hoop en slechte communicatie op de gezondheid en het welzijn van een mens) leert wat wel kan op een natuurlijker manier. Hoe een probleem praktisch opgelost kan worden of minder pijn kan geven. Zo zijn er wel goede en steeds betere mogelijkheden bij neuropathie, artrose, PTSS, osteoporose,en andere moeilijkheden waar andere zorgverleners soms zeggen ‘we kunnen er niks aan doen, leer er maar mee leven’. Vertrouwen is goed, onderzoeken en controle is beter.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.