BurgerBelangen wil alles uit de kast voor starters

RAALTE – BurgerBelangen vindt dat de gemeente Raalte echt alles uit de kast moet trekken om starters aan een betaalbare woning te helpen. Raadslid Peter Van Savoyen heeft inmiddels een aantal opties bij het college neergelegd, als aanzet om hier echt slagen in de maken.

Zo wil BurgerBelangen weten hoeveel woningen binnen de gemeente op de nominatie staan om gesloopt te worden. “Wat ons betreft stellen we die sloopplicht tien of vijftien jaar uit, op voorwaarde dat deze woningen geschikt worden gemaakt voor starters. Een andere mogelijkheid is om tijdelijke woonunits te realiseren in vrijstaande schuren, die dan na vijftien jaar misschien gebruikt kunnen worden als bed & breakfast”, aldus Van Savoyen.
Hij wijst er verder op dat het momenteel toegestaan is om vergunningsvrij mantelzorgwoningen te plaatsen, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen. “Waarom zou je dan ook niet woonunits naast bestaande huizen in het buitengebied plaatsen om onze jongeren een kans te geven.” Als vierde optie wijst de fractie op leegstaande winkelpanden aan de randen van winkelcentra. “Door deze panden een woonbestemming te geven, versterk je enerzijds de kracht van het echte winkelcentrum, en kun je anderzijds starters snel een kans geven.”
De aanleiding voor het initiatief van BurgerBelangen is de stagnerende woningbouw en de exploderende huizenprijzen. Van Savoyen: “Er verschijnen allerlei beleidsnota en visies, maar daar kun je niet in wonen. Dat leidt hooguit tot woningen over tien of vijftien jaar. Daar hebben de jongeren van nu niets aan. Voor hen moeten we nu echt out-of-the-box denken en kijken wat wél kan.”

Foto: Deze panden in Heino staan al jaren leeg. Waarom geen startersunits erin, vraagt BurgerBelangen zich af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.