Bijna halve ton voor herstel en onderhoud MOK-werf

RAALTE – De gemeente Raalte wil 38.000 euro uittrekken voor het onderhoud en het herstel van de bekende MOK-werf aan het Overijssels Kanaal. Door een aanrijding (vorig jaar), houtrot en aantasting door de bonte knaagkever is een grote onderhoudsbeurt noodzakelijk, zo stelt het college van B&W. Het college noemt het gemeentelijke monument ‘rijksmonumentwaardig’.

In totaal is er 48.000 euro beschikbaar voor het gespecialiseerde bedrijf dat als laagste voor deze klus inschreef. De resterende 10.000 euro komt van de verzekering na de botsing. Het werk moet in september klaar zijn. De gemeentelijke bijdrage komt uit het potje ‘Onderhoudsreserve Gemeentelijke Gebouwen.’ Bij de komende ‘Zomernota’ wil het college deze uitgave laten goedkeuren door de gemeenteraad.
De MOK-werf is een gemeentelijk monument. Gebouwd in 1888 is het een van de laatste herinneringen aan de tijd dat het Overijssels Kanaal een belangrijke scheepvaartroute voor Salland was. De afkorting ‘MOK’ staat voor een vorige eigenaar, de Maatschappij Overijsselse Kanalen’. De MOK-werf is inmiddels eigendom van de gemeente Raalte
Over wat er na het herstel van de schade (aan de noordkant van de werf) en het grote onderhoud verder gaat gebeuren wil het college niet te veel kwijt. “Op een later moment wordt bekeken wat de bestemming van het monument kan worden.” Daarom zal voorlopig ook niet gekeken worden of de vroegere hellingbaan (waarmee schapen op het droge werden getrokken voor onderhoud) weer herbouwd kan worden. Daarvoor moet ook waterschap Drents Overijsselse Delta, eigenaar van het kanaal, meebeslissen. Overigens stelde de gemeente, zoals het WvS vorige week berichtte, dat ‘op deze unieke historische plek het ‘verhaal van het kanaal’ een mooie basis zou kunnen vormen voor een attractieve plek voor inwoners en toeristen’.

‘Grote stap’

In het voorstel wordt Hein Meijer bedankt. De Raaltenaar, oud-eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf, was dertig jaar actief met het vrijwillige beheer van het monument en bouwde de site staging2.mokwerf.nl. Hij stopte vorig jaar en leverde toen de sleutels in, maar hoorde, afgezien van een bedankbriefje, verder niets meer van de gemeente. Meijer is blij met het voorstel van de gemeente. “Het belangrijkste is voor mij dat de MOK-werf rijksmonumentwaardig wordt genoemd. Dat is een grote stap. In het verleden lag dat wel anders. We zijn dus in de loop der jaren van sloopplannen naar rijksmonumentwaardig gegaan. Dat was altijd mijn doel, behoud van de MOK-werf en dat is dus gelukt. Het is trouwens de MOK-werf en niet de MOK-werfjes zoals je vaak hoort. Het is namelijk één werf met daarop twee gebouwtjes; een werkplaats en een loods.”
Wat zou er volgens hem een goede bestemming zijn? “Nou, in de loop der jaren zijn er wel tien plannen geweest die steeds om allerlei redenen niet door gingen. Ik heb ze allemaal op mijn site gezet. Belangrijk is volgens mij dat je niet alleen de MOK-werf een goede bestemming geeft, maar het hele kanaalgebied tussen de twee bruggen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.