Ben Haarman gestopt als voorzitter LTO Noord regio Oost

REGIO – Ben Haarman uit Raalte is vorige week onverwachts teruggetreden als bestuursvoorzitter van LTO Noord regio Oost. Dat meldt agrarisch vakblad Vee en Gewas op haar site staging2.vee-en-gewas.nl. Harold Zoet uit Wezep neemt voorlopig de honneurs waar. Haarman was sinds 2016 voorzitter van LTO regio Oost (Overijssel en Gelderland). Volgens de LTO gaat hij zich nu richten op ‘enkele grote inhoudelijke dossiers’ en zal hij zijn opvolger daarbij ook ondersteunen.

Waarom Haarman (eerder raadslid en wethouder in de gemeente Raalte) is opgestapt, blijft een beetje in nevelen gehuld. De LTO Noord regio Oost stelt in een verklaring op haar site dat het bestuur ‘om in de komende jaren te kunnen blijven inspelen op de grote uitdagingen die afkomen op de agrarische sector’ heeft gekozen voor bestuurlijke vernieuwing. En: ‘Doel is om de belangenbehartiging van lokaal tot landelijk niveau verder te versterken, zodat onze leden nog beter kunnen worden ondersteund ‘. Haarmans opvolger Harold Zoet zegt in de verklaring: “De opgaven die op ons afkomen zullen gevolgen hebben op het boerenerf. Dat betekent dat boeren en tuinders een stevige vertegenwoordiger nodig hebben en wij ons dus sterker zullen positioneren aan de onderhandelingstafels.” Haarman zelf komt in de verklaring ook aan het woord: “Ontwikkeling is voor elk team van cruciaal belang en posities moeten daarin niet bepalend zijn. Voor Harold is het nu het moment de roerganger te zijn en voor mij is er de ruimte om mij volledig op de inhoud te storten. Natuurlijk zal ik Harold bij zijn nieuwe rol ondersteunen.”
Toch lijkt het een beetje onrustig in in het bestuur van LTO Noord regio Oost. Eerder vorige week maakte ook Carla Evers al bekend dat zij per direct stopte als bestuurslid. Zelf schreef ze daarover op Facebook: “De reden hiervoor is een steeds terugkerend verschil van inzicht in wat de beste manier van belangenbehartiging, besturen en samenwerken is binnen het bestuur. Hoewel dit verschil van inzicht vaak is besproken en geprobeerd is om hier samen een weg in te vinden, is dat helaas niet gelukt. Omdat ik bij elke boer aan de keukentafel altijd adviseer dát te doen waar hij of zij goed in is en blij van wordt, neem ik nu dit voor velen wellicht onverwachte besluit. Want ik word hier niet meer blij van.”

Foto: Ben Haarman tijdens een boerenprotest in Zwolle (voor de coronacrisis)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.