Alles tegelijk en papa kan niet heksen

Bas Diemel uit Heeten schrijft kinderboek op basis van eigen ervaringen als huisman in coronatijd

HEETEN – Het woord corona valt niet, maar het eerste kinderboek van Bas Diemel uit Heeten is wel flink beïnvloed door het afgelopen jaar. Want de papa uit het boek ‘Papa kan niet heksen’ zit gewoon in zijn onderbroek te zoomen. En papa heeft het flink te stellen met zijn kinderen, die constant zijn aandacht zoeken. Het zal herkenbaar zijn voor velen. Bas, vader van twee zoontjes van 6 en bijna 2 jaar, putte dan ook flink uit zijn eigen ervaringen. Het afgelopen jaar stopte hij met werken om zich op de opvoeding van zijn kinderen te richten. Het boek is vanaf 16 april verkrijgbaar.

Ook de ontstaansgeschiedenis van het boek heeft veel te maken met het coronavirus. “Ik wilde altijd al een keer een boek schrijven”, vertelt Bas. “Maar het kwam er maar niet van. Er was altijd wel wat: studie, werk, gezin… Vorig jaar kwam alles door corona tot stilstand. Toen de scholen dicht gingen, heb ik het er met mijn vrouw over gehad. De knoop was snel doorgehakt. Zij had een betere baan en ging fulltime werken; ik stopte met mijn werk bij een notariskantoor. Ik voelde daar toch al minder uitdaging. Deels ook omdat ik er weinig met mijn studies deed. Ik heb geschiedenis en rechten gestudeerd en zelf ook jarenlang les gegeven. En aan de studie geschiedenis merk je het al wel: ik houd van het vertellen van verhalen.”
Maar ook thuis voelde hij zich niet altijd evenveel uitgedaagd. “De hele dag stofzuigen is aan mij niet besteed. En dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Zo kwam ik op het idee om een kinderboek te schrijven.” Hij putte flink uit zijn ervaringen als huisman. “Met twee zoontjes moet je van alles tegelijk doen. Het thuisonderwijs, het huishouden. Automatisch zeg je dan wel eens: ‘Ik kan niet heksen’. En die uitdrukking begreep mijn oudste niet. ‘Wat betekent dat?’ Dat bracht me aan het denken. Er zijn wel meer van die kreten die voor volwassenen normaal zijn, maar op kinderen raar over kunnen komen. ‘De kat uit de boom kijken’; ‘nog niet jarig zijn’. Ik besloot die kreet ‘niet heksen kunnen’ heel letterlijk te nemen. Toen begon het balletje te rollen. Bijna binnen een middag had ik het verhaal geschreven.”
Daarmee was het boek nog niet klaar. Het bevat ook nog eens zeventien prenten die zijn gemaakt door Willemijn van Beek en Els Boonacker: van papa die in zijn onderbroek aan het zoomen is en van papa die denkt dat hij als een ware John Travolta de ster is van de dansvloer. “Om het boek ook leuk te maken voor de ouders die het voorlezen.”

Verstoppertje

Het verhaal handelt over Roos. Ze wil van alles van haar papa, maar die heeft moeite met het multitasken. En Roos wil dat hij opschiet. Als Roos’ vader zich laat ontvallen dat hij niet kan heksen, raakt ze iets van slag. Is papa dan een heks? En wat zou dat dan allemaal wel niet betekenen? Roos heeft ook nog een jonger broertje. Die speelt gedurende het verhaal verstoppertje. Uiteindelijk komt Roos er achter: papa kan niet heksen. Nee, papa niet…
Bas werkt inmiddels al aan een tweede boek. Opnieuw over hetzelfde gezin. De werktitel: ‘Papa is nog niet jarig’. “De vader van Roos bedoelt het daarin goed, maar er mislukt wat, waardoor zijn vrouw boos wordt en zegt dat hij nog niet jarig is. En dat zet de kinderen opnieuw aan het denken. Want de dag erop is papa wél jarig. En wat moeten ze dan met de cadeautjes doen? Ik heb het inmiddels aan meerdere uitgeverijen aangeboden. En door mijn nog jonge kinderen, heb ik nog ideeën genoeg!”

Papa kan niet heksen verschijnt bij uitgeverij Boekscout (staging2.boekscout.nl) en is 38 pagina’s dik. Het verhaal is gericht op kinderen van 4 tot 5 jaar oud. Het boek kan aangevraagd worden bij de plaatselijke boekhandel: ISBN 9789464312652 en rechtstreeks besteld worden bij de uitgeverij.